economie cultuur politiek RSS

Reistips voor Chinese toerist naar Hong Kong

Reistips voor Chinese toerist naar Hong Kong

Het staatspersbureau Xinhua heeft tips en taboes gepubliceerd voor Chinese toeristen die Hong Kong bezoeken. De aanbevelingen volgen na een verhit debat over het gedrag van Chinese reizigers in het buitenland.

Chinese toeristen moeten zich beter aanpassen aan lokale zeden en gewoonten. Dat schrijft Xinhua in een artikel met reistips voor Chinezen die Hong Kong willen bezoeken. "[Je aanpassen] toont respect voor onze landgenoten in Hong Kong en zorgt ervoor dat je zelf niet in de problemen komt."

De tips zeggen iets over hoe Chinezen zich volgens het persbureau doorgaans in het openbaar gedragen. Xinhua adviseert reizigers onder meer om andere mensen niet te duwen, niet tegen elkaar te schreeuwen en personeel in winkels, restaurants en hotels beleefd te behandelen.

 

Pisnijdig

De reistips volgen op een hoogoplopend debat nadat Chinese ouders hun 2-jarige zoontje lieten plassen op straat (foto). Toen zij daarover werden aangesproken, ontstond ruzie waar zelfs de politie aan te pas moest komen.

In Hong Kong wonen ruim 7 miljoen mensen, maar de stad ontvangt jaarlijks 54 miljoen toeristen, waarvan 40 miljoen vanuit China. Veel inwoners van de stad ergeren zich aan de enorme stroom toeristen, zeker als die spugen op straat, luidruchtig zijn of zich anderzins onbeleefd gedragen. Op het Chinese internet reageren weer veel mensen die vinden dat inwoners van Hong Kong neerkijken op Chinese toeristen.

 

En nu allemaal naar Taiwan

Chinese toeristen lijken zich door het debat minder op hun gemak te voelen in Hong Kong. Voor het eerst in negen jaar daalde het aantal Chinezen dat in de meivakantie naar Hong Kong ging (-2 procent).

Het aantal Chinezen dat de dag van de arbeid aangreep om een reis naar Taiwan te ondernemen steeg juist met 33 procent. In oktober introduceerde het Chinees toerismebureau een handboek van 64 pagina's voor Chinese reizigers naar het buitenland.

 

Xinhua's tips en taboes

Tip 1: blokkeer andere voetgangers de weg niet

Tip 2: niet schreeuwen

Tip 3: andere mensen niet duwen

Tip 4: vermijd anderen van grote afstand luidkeels te groeten

Tip 5: behandel personeel vriendelijk

Tip 6: vermijd excessief afdingen

 

Taboe 1: niet eten en drinken in het openbaar vervoer

Taboe 2: niet roken in niet-roken gelegenheden

Taboe 3: niet spugen of afval op straat gooien

Taboe 4: niet door het rode licht lopen

Taboe 5: niet eerste klas reizen als je daar geen kaartje voor hebt

Taboe 6: draag veiligheidsgordels in taxi's

dinsdag 13 mei 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Handboek Toerist voor Chinese wereldreiziger
Klaar voor 100 miljoen Chinese toeristen
Schaamte over beschadiging Egyptisch erfgoed

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder