economie cultuur politiek RSS

'Defensie-uitgaven China hoger dan gedacht'

Het Pentagon denkt dat het Volksbevrijdingsleger een veel hoger budget heeft dan uit cijfers van de Chinese overheid blijkt. Volgens een jaarrapport over de Chinese defensie wordt het technologische gat met de westerse strijdkrachten steeds kleiner.

Volgens Amerikaanse berekeningen gaven de Chinese strijdkrachten vorig jaar 145 miljard dollar uit (106 miljard euro). Dat is bijna een vijfde meer dan uit cijfers van de Chinese overheid blijkt. Volgens officiële cijfers bedraagt het budget 120 miljard dollar (88 miljard euro).

Het Pentagon publiceert ieder jaar een studie over het Chinese leger. De defensie-uitgaven die daarin genoemd worden hadden voorheen een ruime bandbreedte. Vorig jaar dachten de rekenmeesters nog dat de Chinese uitgaven tussen de 135 en 215 miljard dollar moest liggen. Maar de opstellers schrijven dit jaar dat ze een veel beter inzicht in de Chinese strijdkrachten hebben gekregen.

 

Militaire technologie

China heeft van alle legers in de wereld de meeste manschappen onder wapenen, maar analisten denken dat het leger tekortschiet op het gebied van moderne militaire technologie. Volgens het rapport gebruikt China extra investeringen vooral om dat gat kleiner te maken.

De rapporteurs zien vooruitgang op het gebied van stealth-technologie die schepen en vliegtuigen minder zichtbaar voor vijandelijke radar moeten maken. Ook is vooruitgang geboekt op het gebied van drones en raketten die vliegtuigen en schepen kunnen uitschakelen. In het 96 pagina's dikke rapport is bovendien veel aandacht voor cyberwarfare. China investeert veel geld in technologie om vijandelijke radar en communicatie te storen of te manipuleren.

 

Blauwwater-operaties

Het Pentagon denkt in de ontwikkeling van nieuwe wapensystemen en Chinese legeroefeningen een wijziging van de Chinese strategie te kunnen destileren. Voorheen was de defensie gericht op verdediging van het eigen territoir en een mogelijk conflict in de Straat van Taiwan.

Maar Amerikaanse analisten zien dat de nadruk verschuift naar een operatie verder uit de eigen kust, tot zelfs op de Pacific. China heeft een langeafstandsradar ontwikkeld en heeft schepen in de vaart genomen met kruisraketten die een serieuze bedreiging vormen voor Amerikaanse viegdekschepen. Door de Amerikaanse Zevende Vloot in geval van crisis op de oceaan te houden, krijgt de Chinese marine meer speelruimte in de Oost- en Zuidchinese Zeeën, waar de eilanden liggen waarvan China en zijn buurlanden de controle claimen.

 

De VS overdrijft

Het Chinese ministerie van defensie heeft de inhoud en strekking van het rapport verworpen. Volgens een verklaring 'overdrijft' de VS de militaire slagkracht van China. Van Chinese zijde wordt erop gewezen dat de Amerikaanse defensie-uitgaven nog altijd vele malen hoger zijn dan die van China, naar schatting 600 miljard dollar per jaar (440 miljard euro).

Global Times schrijft in een commentaar dat het Amerikaanse rapport voorbijgaat aan de toenemende Chinese rol op het wereldtoneel. Volgens de krant hoeft niemand te twijfelen aan de vreedzame bedoelingen van China en stijgen de defensieuitgaven vooral doordat er meer wordt deelgenomen aan vredesoperaties van de VN, anti-piraterijmissies en humanitaire hulp na rampen.

vrijdag 6 juni 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China's defensie-uitgaven stuwen wapenmarkt op
Taiwan vreest militaire opbouw China
China publiceert vernieuwd militaire beleid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder