economie cultuur politiek RSS

Corruptiebestrijders moeten schaar in VIP-kaart zetten

Chinese partij-officials die zich bezighouden met corruptiebestrijding of toezicht mogen geen VIP-kaarten meer aannemen. Dat zegt Wang Qishan, een hoge partijfunctionaris die binnen de Communistische partij van China verantwoordelijk is voor de interne discipline.

VIP-kaarten die recht geven op korting of een voorrangsbehandeling;  blijkbaar is het een gewild instrument om bestuurders, ambtenaren of partijfunctionarissen gunstig te stemmen. De disciplinaire commissie van de CPC geeft medewerkers die zulke kaarten in zijn bezit hebben tot 20 juni om er vanaf te komen.

"Het accepteren van dergelijke kaarten zijn veelzeggend over de stijl van opereren van degene die ze aannemen", zei Wang. "Ook al gaat het niet om contant geld en betreft het kleine voordelen, de aanbieders hebben hun eigen motivatie."

 

Voorbeeldfunctie

Wang zegt dat toezichthouders een voorbeeldfunctie vervullen. "Deze campagne is niet ingewikkeld, maar broodnodig en eenvoudig uit te voeren door degene die het betreft."

De interne toezichthouder van de CPC liet weten dat dit slechts een eerste stap is in de 'oorlog tegen corruptie'. Wang kondigde aan dat de partij opleidingen op het gebied van ethiek gaat aanbieden. Ook zullen er richtlijnen komen die partijleden moeten helpen schone handen te houden en beter om te gaan met de burger.

dinsdag 28 mei 2013

Gerelateerde personen:

Wang Qishan

Gerelateerde onderwerpen:

Hartelijk welkom komt ambtenaar duur te staan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder