economie cultuur politiek RSS

China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling

China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling

Deze week nog presenteert China een nationaal plan om luchtvervuiling binnen vijf jaar substantieel terug te dringen. Beperkingen op het gebruik van kolen en vervuilende motorvoertuigen vormen de kern van het plan.

Het plan is ontwikkeld door het ministerie van milieu, maar zou momenteel door het kabinet worden besproken, meldt een financieeleconomische website in China. Het plan moet binnen vijf jaar worden doorgevoerd; meestal hebben ingrijpende nationale plannen een horizon van twintig jaar.

Het plan zou gedetailleerd beschrijven welke maatregelen in welk gebied nodig zijn om de uitstoot van fijnstof, zwaveldioxide en stikstof terug te dringen. Dat betekent dat de oostelijke regio's rond de delta's van de Yangtze en Parelrivier en de regio rond Beijing de meeste maatregelen krijgen opgelegd.

 

Regelmatig, langdurig en fors

Zo moeten kolengestookte centrales voor electriciteit en stadsverwarming worden vervangen door gascentrales. Meer dan een miljoen oudere vrachtwagens en personenwagens (Yellow Label Cars) krijgen een verbod om op straat te rijden in Beijing, Tianjin en de provincie Hebei. En maatregelen worden genomen om de stof van bijvoorbeeld landbouw en kunstmest te beperken.

Het uiteindelijke doel is om China aan zijn eigen regels te laten voldoen. In 2012 werden maximumniveaus vastgesteld van verontreinigende stoffen in de lucht. Die plafonds worden regelmatig, langdurig en soms fors overschreden.

 

Meer dan een miljoen doden per jaar

In januari overschreed de luchtvervuiling in Beijing een niveau dat 40 maal zo hoog is als de grens die wereldgezondheidsorganisatie WHO hanteert. Volgens onderzoek van de Universiteit van Washington overlijden er jaarlijks 1,2 miljoen Chinezen voortijdig als gevolg van luchtverontreiniging.

Niet alleen leidt de slechte luchtkwaliteit tot steeds meer weerstand bij Chinezen, ook ondervinden westerse bedrijven steeds meer moeite om werknemers te vinden die naar China willen worden uitgezonden. Ook het toerisme lijdt onder de luchtvervuiling; reisbureaus adviseren bezoekers maximaal drie tot vier dagen in Beijing te verblijven.

woensdag 29 mei 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Beijing wil af van stadsverwarming met kolen
'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder