economie cultuur politiek RSS

Voedselschandaal bij leverancier fastfoodketens

Voedselschandaal bij leverancier fastfoodketens

Voedselautoriteiten hebben de productie stilgelegd bij Shanghai Husi Food omdat het kip en vlees levert waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Husi levert aan grote fastfoodketens in China als McDonald's, KFC en Pizza Hut.

Zondag besloten de Chinese autoriteiten om de productie bij Husi in afwachting van nader onderzoek stil te leggen. Afnemers werden gewaarschuwd voorlopig geen producten te gebruiken die door Husi zijn geleverd.

Fastfoodketens McDonald's, KFC en Pizza Hut gaven onmiddellijk aan de oproep gehoor. Verschillende producten zullen tijdelijk niet in hun restaurants leverbaar zijn, schreven de bedrijven op hun website. De drie ketens hebben samen 6.200 vestigingen in China. Mogelijk heeft Husi ook geleverd aan Chinese fastfoodketens, want de voedselautoriteiten in Shanghai spreken nadrukkelijk over 'onder meer internationale ketens' die door Husi zijn beleverd. Het noemde echter alleen de namen van buitenlandse bedrijven.

 

Obstructie van onderzoek

De zaak kwam aan het rollen door een uitzending van Dragon TV, een televisiezender in Shanghai. Verslaggevers hadden ontdekt dat rundvlees en kip waarvan de houdbaarheidsdatum was verstreken, bij Husi werd herverpakt en van een nieuwe houdbaarheidsdatum werd voorzien. Husi is een dochteronderneming van het Amerikaanse voedselconcern OSI.

Toen controleurs na de uitzending de fabriek van Husi wilden bezoeken, werden ze langdurig tegengehouden door bewakingspersoneel. Pas na tussenkomst van de politie konden de controleurs aan het werk, meldt Xinhua. OSI zegt dat het meewerkt aan het onderzoek.

 

Voedselschandalen

Het is de tweede keer dat McDonald's China en Yum! (het bedrijf dat in China de ketens KFC en Pizza Hut exploiteert) met een voedselschandaal te maken krijgen. In december 2012 werd geconstateerd dat kip die door Liuhe was geleverd teveel antibiotica bevatte.

Voedselschandalen zijn geen zeldzaamheid in China. Van veel kleine leveranciers is de herkomst en kwaliteit van hun producten helemaal niet te controleren. Grote ketens maken daarom gebruik van groothandels en productiebedrijven. Doorgaans is de kwaliteitscontrole daar beter, maar uit de problemen bij Husi blijkt dat ook daar geen garanties worden gegeven. 

maandag 21 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Einde aan voedselproductie op vervuilde grond
Kwik-alarm voor babyvoedsel
Chinezen gaan in Assen babymelkpoeder maken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder