economie cultuur politiek RSS

Chinese stad afgesloten om pestuitbraak te voorkomen

De stad Yumen is afgegrendeld van de buitenwereld, nadat bij een bewoner builenpest is geconstateerd. De besmetting komt waarschijnlijk van contact met een dode bergmarmot.

Sinds zaterdag is het onmogelijk Yumen, in de provincie Gansu, te bezoeken of te verlaten. De 30.000 bewoners moeten zeker tot volgende week dinsdag in afzondering blijven. Ook in een nabijgelegen dorp, Chijin, is afgegrendeld.

De maatregel volgt na de dood vorige week woensdag van een 38-jarige man. Bij hem is builenpest geconstateerd. Patiënten en personeel van het ziekenhuis waar hij werd verzorgd zijn in quarantaine gesteld. Ook zijn hier familieleden van het slachtoffer naartoe gebracht. Het gaat in totaal om 151 personen. Volgens Xinhua zijn bij anderen nog geen ziekteverschijnselen vastgesteld.

 

Zwarte dood

Het dodelijke slachtoffer heeft waarschijnlijk de pestbacterie opgelopen toen hij een dode marmot in stukken sneed om hem aan zijn hond te voeren. Dezelfde dag nog kreeg de man hoge koorts. Toen zijn conditie verder verslechterde, werd hij naar het hospitaal in Yumen gebracht.

In de 14e eeuw stierven miljoenen Europeanen aan de builenpest. De  pest is goed te bestrijden met antibiotica. Maar het komt tegenwoordig zo zelden voor, dat de symptomen niet altijd snel worden herkend. Als de bacterie in de longen voorkomt, kan eenvoudig mens-tot-mensbesmetting plaatsvinden doordat de patiënt bij het hoesten geïnfecteerde druppeltjes verspreidt.

 

Dodelijke vlooienbeet

De bacterie komt vooral onder knaagdieren voor en wordt via vlooien overgebracht. Incidenteel worden mensen besmet door vlooien of doordat ze in contact komen met besmette knaagdieren.

De bacterie komt nog steeds voor in Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Azië. Ook in China komen pestgevallen met enige regelmaat voor, maar tot een uitbraak is het al lange tijd niet gekomen.

UPDATE - Autoriteiten in Gansu hebben de quarantaine van het ziekenhuis in Yumen donderdag opgeheven. Er zijn geen nieuwe pestgevallen geconstateerd.

woensdag 23 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Terugroepactie na botulismebesmetting
Opnieuw doden door H7N9-virus

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder