economie cultuur politiek RSS

China koopt deel van Italiaanse stroom- en gasnetwerk

Het Chinese staatsbedrijf State Grid wil een minderheidsbelang kopen in een bedrijf dat Italië van gas en stroom voorziet. Met de aankoop is twee miljard euro gemoeid.

State Grid wil 35 procent van de aandelen kopen van CDP Reti. Onderhandelingen over de aankoop zijn al in december gestart en zullen naar verwachting nog voor het eind van deze maand worden afgerond. Het is de grootste investering van een Chinees bedrijf in Italië tot nu toe.

CDP Reti is opgericht om Italiaanse nutsvoorzieningen gedeeltelijk te privatiseren, zonder de zeggenschap van de staat over de infrastructuur te verliezen. CDP Reti bezit 30 procent van het Italiaanse gasnet (Snam) en een even groot deel in het bedrijf dat Italië van stroom voorziet (Terna). De overige aandelen in het energienetwerk zijn in handen van Cassa Depositi e Prestiti, een overheidsonderneming.

 

Gestage stroom

Italië wil de opbrengsten gebruiken om de staatsschuld af te lossen en voor een fonds voor nieuwe infrastructuurprojecten.

China is geïnteresseerd omdat energienetwerken weinig last ondervinden van conjuncturele schommelingen en een gestage stroom dividend opleveren. Investeringen in nutsvoorzieningen worden als veilig beschouwd, omdat overheden zich intensief met de prijzen van energietransport bemoeien, al was het maar omdat ze vaak zelf grootaandeelhouder zijn.

vrijdag 25 juli 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Griekenland nieuwe Gateway to Europe'
Chinese kerncentrale en snelle trein voor VK
Suning is China's grootste private onderneming

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder