economie cultuur politiek RSS

Cursus vind-een-buitenlandse-man in 90 dagen

Cursus vind-een-buitenlandse-man in 90 dagen

Een buitenlandse partner trouwen; het mag officieel pas in China sinds 1983. Veel ouders zouden verbaasd opkijken als hun dochter met een laowai, een buitenlander, aan komt zetten. Toch is dit precies wat Seek-a-Husband Chinese vrouwen wil leren. 

Een buitenlandse man, en dan eigenlijk een westerse man, is voor veel Chinese vrouwen niet zo'n gekke optie. Er zijn er steeds meer van in China, en anders dan Chinese mannen hebben ze weinig bezwaar tegen een relatie met een gescheiden vrouw.

Liang Yali, oprichter en de enige werknemer van Seek-a-Husband in Shanghai kan het weten. In 2009 ontmoette de gescheiden moeder van een kind een Amerikaanse manager van een groot bedrijf, met wie ze inmiddels een paar jaar is getrouwd. "Echte liefde", benadrukt ze in het interview dat ze het blad Modern Express gaf. "Hij is eerlijk en attent." Maar hij heeft ook zijn zaakjes goed voor elkaar: een voor Chinese begrippen riant inkomen en een prachtig appartement van het bedrijf.

 

Vinden, verleiden en behouden

Het inspireerde Liang om andere vrouwen te helpen ook zo'n eerlijke en attente man te vinden. Ze geeft al een paar jaar een 90-daagse cursus om een geschikte westerse partner te vinden, te verleiden en te behouden. Het percentage cursisten dat slaagt in het doel is volgens Liang meer dan 60 procent. De cursus kost wel 100.000 yuan (12.000 euro), maar er zijn ook goedkopere introductiecursussen. De goedkoopste eendaagse cursus kost altijd nog 2.800 yuan (310 euro).

Primaire doelgroep zijn dertigers; vrouwen die zijn gescheiden of shengnu, achtergebleven vrouwen, die vooralsnog niet succesvol zijn geweest op de huwelijksmarkt. 3S-vrouwen worden ze ook wel genoemd: Seventies, Single en Stuck. "Veel vrouwen van 35 jaar of ouder ondervinden moeilijkheden om een Chinese partner te vinden. Maar in de ogen van veel Westerse mannen zijn deze vrouwen juist heel aantrekkelijk", zegt Liang in het interview.

 

Bozig

Liang reageert bozig op suggesties dat zij Chinese vrouwen stimuleert een rijke man te zoeken. "Ik ben actief in het vak van geluk nastreven."

In 1982 was nog maar 5 procent van alle vrouwen rond de dertig single; tegenwoordig is dat 27 procent. Veel vrouwen gaan eerst naar de universiteit en streven een eigen carrière na. Het vinden van een geschikte levenspartner wordt uitgesteld. Dat blijkt ook uit cijfers over seksuele ervaring: in 1989 had maar 15 procent van alle jonge vrouwen seks voor het huwelijk. Tegenwoordig ligt dat percentage tussen de 60 en 70 procent.

donderdag 30 mei 2013

Gerelateerde personen:

Han Han

Gerelateerde onderwerpen:

Mooiste dag van je leven mag wat kosten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder