economie cultuur politiek RSS

Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi

Een groep familieleden van slachtoffers van de neergeslagen protesten in 1989 schrijven vandaag in een open brief dat ze in China geen vooruitgang zien op het vlak van de mensenrechten, eerder achteruitgang. Op 4 juni is het 24 jaar na het massaprotest op het Tiananmenplein in Beijing.

Teleurgesteld zijn ze, de familieleden van de protestanten die omkwamen bij de onderdrukking van de demonstraties in 1989. Teleurgesteld in de nieuwe regering van president Xi Jinping. De Tiananmen Moeders worden ze wel genoemd, naar analogie van de Dwaze Moeders die decennialang in Argentinië aandacht vragen voor hun omgekomen kinderen.

Ze hadden gehoopt dat Xi hervormingen zou brengen. En op economisch gebied zien ze die ook wel. En ook pakt Xi corruptie aan. Maar op het gebied van verbetering van de mensenrechten, waarvoor hun kinderen in 1989 de straat opgingen. Daar zien ze eerder achteruitgang.

 

Teleurstelling en wanhoop

Dat schrijven de ouders in een brief die via Human Right in China, een ngo in New York, naar buiten is gebracht. Censuur op het internet en tegenwerken van activisten op het gebied van milieu en corruptie zijn tekenen dat vrijheid eerder af- dan toeneemt. Ook stoort het de schrijvers dat er nog steeds niet vrij over 4 juni 1989 kan worden gesproken; de gebeurtenissen op die dag zijn een taboe in China. Volgens hen leidt Xi het land 'met grote stappen' terug naar de tijd van 'orthodox maoisme'. "Individuen die hun hoop op zijn politieke hervormingen hadden gevestigd, vallen terug in teleurstelling en wanhoop", aldus de tekst van de brief.

 

Miljoen demonstranten

In april 1989 begonnen pro-democratie protesten op het Plein van de Hemelse Vrede, Tiananmen Square, in Beijing. Volgens onofficiële tellingen groeide het aantal protestanten uit tot rond de miljoen (foto). De autoriteiten leken niet goed te weten hoe ze met het protest moesten omgaan; waarschijnlijk waren China's leiders daarover ook verdeeld. In de nacht van 3 op 4 juni werd het plein hardhandig ontruimd, waarbij waarschijnlijk honderden demonstranten om het leven kwamen.

Chinese autoriteiten doen er alles aan om de grootste demonstratie uit de recente geschiedenis onder het tapijt te vegen. Er is binnen China op internet niets over te vinden, er zitten 24 jaar na dato nog steeds demonstranten gevangen en de Tiananmen Moeders worden door de geheime dienst gevolgd en krijgen in deze tijd van het jaar reisbeperkingen opgelegd.

vrijdag 31 mei 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping


Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder