economie cultuur politiek RSS

Arrestatie student wegens spionage

Chinese autoriteiten hebben dinsdag een student aangehouden op verdenking van spionage voor een buitenlandse mogendheid. Hij zou geheime documenten en foto's van militaire installaties hebben doorgespeeld.

Volgens Chinese media zou de student in de periode oktober 2012 tot juni van dit jaar meer dan vijftig keer informatie hebben doorgespeeld aan een buitenlandse opdrachtgever. Hij heeft daarvoor in totaal 200.000 yuan (24.000 euro) gekregen.

De student, die luchtvaartkunde studeert aan de universiteit van Harbin, werd benaderd nadat hij op een website had aangegeven dat hij een bijverdienste zocht. Hij kreeg het verzoek om 'semi-openbare' informatie te verzamelen; waarschijnlijk boeken en tijdschriften die in China niet door buitenlanders mogen worden geraadpleegd. Later werd hem gevraagd geheime informatie op zijn universiteit te verzamelen. Ook heeft hij foto's gemaakt van militaire installaties in de provincie Hainan. De student wist dat hij de wet overtrad, maar kon volgens persbureau Xinhua de lokroep van het geld niet weerstaan.

 

Overeenkomsten met eerdere spionagezaak

Uit de berichtgeving wordt niet duidelijk uit welk land zijn opdrachtgevers komen en of zij vanuit het buitenland of binnen China opereerden. Xinhua meldt alleen dat hij foto's naar het buitenland zond.

De zaak vertoont overeenkomsten met een spionagezaak die in mei aan het licht kwam. Toen stond een man voor de rechter die via social media door een buitenlandse agent was benaderd. Hij leende in de bibliotheek boeken die niet voor buitenlanders toegankelijk zijn, maar verlegde zijn werkveld al snel naar staatsgeheime documenten en maakte foto's van militaire bases. De man werd tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Volgens de aanklager was hij één van in totaal 52 Chinezen die werkten voor een buitenlandse spion die zichzelf Feige noemde. Ook toen bleef de nationaliteit van de spion onbenoemd.

 

Nog meer spionage

Het is de tweede spionagezaak in China deze week. Dinsdag werd bekend dat Chinese autoriteiten een Canadees echtpaar hebben aangehouden op verdenking van het vergaren van staatsgeheimen over het leger en defensieonderzoek. Voor zover bekend is er geen verband tussen beide zaken.

donderdag 7 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

China rolt buitenlands spionagenetwerk op
Canadees koppel vast in China wegens spionage
'China verdenkt hoogleraar Japan van spionage'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder