economie cultuur politiek RSS

Staatsmedia positief over handreiking paus

Chinese media loven paus Franciscus voor zijn inspanningen om de relaties met China te verbeteren. Commentatoren zijn optimistisch over een dooi in de betrekkingen.

Paus Franciscus wordt geprezen voor de groeten en de zegen die hij overbracht aan president Xi Jinping en het Chinese volk. Franciscus stuurde een telegram toen hij het Chinese luchtruim doorkruiste op weg naar Zuid-Korea. Global Times meldt woensdag dat de paus dat op de terugweg nogmaals deed.

Het was voor het eerst in 65 jaar dat een vliegtuig dat de paus vervoert toestemming kreeg om over China te vliegen. Maar het is de Chinese pers niet ontgaan dat paus Franciscus als eerste het initiatief voor toenadering heeft genomen. Hij stuurde in maart 2013 een persoonlijke brief aan de toen kersverse president Xi.

 

Verzoeningsgebaar

Commentatoren zijn optimistisch over het verbeteren van de relatie tussen Beijing en Vaticaanstad. In 1950 werden de diplomatieke banden door China verbroken. Maar het Chinese ministerie van buitenlandse zaken liet dinsdag weten dat het openstaat voor een constructieve dialoog die moet leiden tot betere relaties met de Heilige Zetel.

"De paus heeft China in goedheid een olijftak aangeboden", citeert Global Times Li Xiangping, hoogleraar religieuze studies in Shanghai. In China Daily zegt Zhuo Xinping, directeur van het het instituut voor wereldreligies, dat de telegrammen 'het concrete begin zijn van een verbetering van de relaties'. Opvallend is dat het commentaar van de patriotistische kerk in de Chinese media ontbreekt.

 

Luchtruimdiplomatie

Ook China Net verwelkomt de 'luchtruimdiplomatie', maar voegt er aan toe dat er serieuze hordes wachten. "Als het zijn banden met Taiwan niet verbreekt, zullen gesprekken met Vaticaanstad betekenisloos zijn." Het commentaar zegt ook dat het Vaticaan probeert zich te bemoeien met binnenlandse aangelegenheden, blijkbaar doelend over een geschil over de zeggenschap over de Chinese katholieke kerk en het recht bisschoppen te benoemen.

Maar volgens de overheidswebsite biedt normalisering van de verhoudingen met het Vaticaan een goede gelegenheid China's imago in het buitenland te verbeteren, in landen die kritiek hebben op de manier waarop de overheid religieuze kwesties behandelt.

woensdag 20 augustus 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Paus doet handreiking naar communisten
'Paus moet zich niet met Chinese kerk bemoeien'
'China wordt grootste christelijke land ter wereld'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder