economie cultuur politiek RSS

Shenzhou-10 klaar voor lancering

Een Lange Mars-raket met daarop de ruimtecapsule Shenzhou-10 is klaargezet op de lanceerbasis Jiuquan. Over een paar dagen vertrekt een bemande vlucht naar een Chinees ruimtestation.

Het aftellen is begonnen, missie Shenzhou-10 is volgetankt en staat klaar op het lanceerplatform om over een paar dagen te worden gelanceerd. De precieze dag is afhankelijk van de weersomstandigheden, maar diverse ruimtevaartsites melden dat de lancering op 7 juni staat gepland.

Drie astronauten, waaronder een vrouw, zullen een 15-daagse ruimtereis maken. Twaalf dagen zullen zij doorbrengen in het experimentele Chinese ruimtestation Tiangong-1, dat sinds 2011 om de aarde cirkelt.

 

Ambities in de ruimte

Shenzhou-10 wordt China's vijfde bemande ruimtereis sinds het begin van zijn bemande ruimtevaartprogramma in 2003. Het land heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma opgetuigd. Er zijn maar liefst zestien deelprogramma's, variërend van de lancering van wetenschappelijke satellieten tot een maan- en Mars-programma.

De Tiangong-1 (letterlijk Hemels Paleis) is een tijdelijk ruimtelaboratorium, waarmee China ervaring opdoet met een permanente aanwezigheid in de ruimte. Het zal te zijner tijd worden vervangen door een groter permanent station Tiangong-2. De Shenzhou-10 missie is de derde keer dat in de ruimte een capsule aan het ruimtestation wordt gekoppeld.

maandag 3 juni 2013

Gerelateerde personen:

Liu Yang

Gerelateerde onderwerpen:

China lanceert Nederlandse satellieten

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder