economie cultuur politiek RSS

Inbrekersbende legt corruptie bloot

De arrestatie van een inbrekersbende die in twee jaar tijd honderden miljoenen bij elkaar roofde, leidt tot de val van partijbonzen. Ze kunnen niet uitleggen waar het geld vandaan komt dat de dieven hebben gestolen.

Brutaal en briljant, dat kun je toch wel zeggen van Wang Shengli en zijn drie partners in crime. Twee jaar lang trokken ze door de provincies Shanxi, Anhui en Henan, op zoek naar huizen van hoge partijfunctionarissen. De groep verwachtte daar niet alleen veel geld aan te treffen, maar ook terughoudendheid van de slachtoffers om aangifte te doen.

Dat ging lang goed, maar de inbrekers liepen in december 2011 in Zhengyang tegen de lamp. Wang bekende dat hij bij verschillende inbraken in totaal drie miljoen yuan aan baar geld en goederen had gestolen (360.000 euro). Het leeuwendeel kwam van een inbraak op 30 september 2011 bij Zhao Xinghua, de partijsecretaris van Zhengyang.

 

Corruptie leidt tot omkoping

Dat verbaasde de agenten, want Zhao had geen melding van een inbraak gedaan. Ze benaderden de partijchef met de boodschap dat ze de dader hadden gevonden die bij hem een miljoen yuan had gestolen.

Zhao schrok zich een hoedje, want het was niet aan vergeetachtigheid te wijten dat hij nooit aangifte had gedaan. Hij besloot de agenten om te kopen, zodat ze in het proces verbaal schreven dat bij de inbraak slechts 6.040 yuan buit was gemaakt.

 

Het een...

Bijna was iedereen met de schrik vrijgekomen (behalve Wang en zijn drie makkers dan, maar die kregen een relatief lichte straf omdat er niet zoveel geld was gestolen). Ware het niet dat Zhao in augustus 2013 over een heel andere kwestie door anti-corruptie-onderzoekers wordt ondervraagd. De druk loopt zo hoog op, dat Zhao doorslaat: ja, hij heeft steekpenningen aangenomen, maar hij kan ze niet terugbetalen want ze zijn uit zijn huis gestolen.

Nu zijn de onderzoekers verbaasd. Als ze controleren of het verhaal van Zhao klopt, lezen ze in het politierapport dat slechts een klein bedrag als gestolen is opgegeven. Langzaam komt de zaak aan het rollen...

 

...leidt tot het ander

De onderzoekers ontdekken dat politieagenten zich hebben om laten kopen om de omvang van de rijkdom van beroofde partijfunctionarissen te maskeren. De agenten bekennen dat ze vaker valse verklaringen hebben opgenomen. Bij een andere partijbons registereren ze de diefstal van 300 yuan en acht sloffen sigaretten. In werkelijkheid is 800.000 yuan gestolen.

Als het anti-corruptieteam klaar is, blijkt dat de inbrekersbende niet drie miljoen, maar driehonderd miljoen yuan (36 miljoen euro) heeft buitgemaakt. De inbrekers wacht een nieuw proces, er zijn corruptieonderzoeken tegen verschillende inbraakslachtoffers gestart en de politieagenten die met de verklaringen hebben gerommeld zijn inmiddels ontslagen.

dinsdag 2 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Het is officieel: Zhou Yongkang verdacht van corruptie
Enorme corruptiezaak in Volksbevrijdingsleger
Miljarden in beslag genomen in corruptiezaak

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder