economie cultuur politiek RSS

Irak arresteert Chinese IS-strijder

Het Iraakse leger heeft een Chinese strijder van de Islamitische Staat gevangen genomen. Als het bericht klopt, is er voor het eerst bewijs van een Chinese staatsburger die aan de zijde van de moslimmilitanten meevecht.

Het Iraakse leger meldt op zijn facebookaccount dat het een Chinese IS-strijder heeft gearresteerd. Op twee foto's is een Aziatische man met een gezwollen gezicht te zien. De begeleidende tekst spreekt van een 'Chinese Daash'; waarbij Daash de Arabische acroniem voor IS is.

De Chinese overheid zegt al langer dat extremistische moslims uit Xinjiang zich hebben aangesloten bij de strijd van de Islamitische Staat. De speciale gezant voor het Midden-Oosten, Wu Sike, noemde het getal van ongeveer 100 Oeigoeren. China vreest dat door de strijd geharde jihadisten mogelijk terugkeren naar China, om daar aanslagen te plegen.

 

Oeigoerse brigades

IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi noemde in juli China in een speech. "Moslimrechten worden met geweld geschonden in China, India en Palestina. [...] Jullie broeders over de hele wereld wachten op jullie redding en verwachten jullie brigades."

Het Midden-Oosten is van toenemend belang voor China's oliebehoefte. In juli evacueerde Chinese oliemaatschappijen duizenden medewerkers uit Irak vanwege de opmars van IS. Volgens China zijn er ook uitgeweken Oeigoeren in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan die zich hebben aangesloten bij de Taliban.

woensdag 3 september 2014

Gerelateerde personen:

Wu Sike

Gerelateerde onderwerpen:

China vreest terugkeer jihadisten uit Midden-Oosten
'Oeigoerse terroristen kregen training in Syriƫ'
Oeigoerse terroristen gedood bij offensief Pakistan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder