economie cultuur politiek RSS

Overal in China duikt Nederlandse eend op

Overal in China duikt Nederlandse eend op

Rubber Duck, een 16,5-meter hoge opblaasbare badeend bedacht door de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman, reist al jarenlang over de wereld. Maar nergens kreeg hij zo'n enthousiast onthaal als vorige maand in Hong Kong. En nu duiken kopie-ducks overal in China op.

Rijen dik stonden de bewoners en bezoekers van Hong Kong om Rubber Duck te zien of zich voor hem te laten fotograferen. Een maand lang dreef hij in Victoria Harbour, direct naast de terminal van de drukke Star Ferry die Kowloon met Hong Kong Island verbindt. En toen Rubber Duck lek bleek en leeggelopen op het water dreef, was dat de opening van het journaal.

Slimme Chinese handelaren doken met ballonnen, t-shirts en miniatuur badeendjes op de Rubber Duck-hype om een graantje mee te pikken van de Rubber Duckmania.

 

Onroerend goed gejat

De uit de kluiten gewassen badeend is alweer naar Taiwan, maar kopiën duiken overal in China op. Van Wuhan tot Guangdong en van Hangzhou tot Tianjin zijn klonen van Rubber Duck te zien. Een firma in Guangzhou die opblaasbare voorwerpen maakt meldt de Changjiang Daily dat er meerdere badeenden bij hem zijn besteld. 

Meestal zijn de opdrachtgevers projectontwikkelaars die de aandacht op hun onroerend-goedprojecten willen vestigen. Vragen over intellectueel eigendom wilden noch de fabriek, noch de projectontwikkelaars beantwoorden.

Ook op de Chinese Marktplaats Baobao worden opblaasbare eenden in verschillende formaten aangeboden, sommigen groter dan Hofmans zes verdiepingen hoge origineel. 

 

Gehakt

De Chinese partijkrant People's Daily maakt gehakt van de eendenklonen. "Hoe meer gele eenden er opduiken, hoe duidelijker onze creatieve armoede."

maandag 3 juni 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder