economie cultuur politiek RSS

China heeft drie keer zoveel vliegtuigen nodig

China heeft drie keer zoveel vliegtuigen nodig

De Chinese luchtvaartmarkt blijft voorlopig zo snel groeien, dat in de komende twintig jaar tijd meer dan 6.000 nieuwe toestellen nodig zijn. Boeing stelt zijn verwachtingen voor China opnieuw naar boven bij.

China zal de komende jaren de VS inhalen als de grootste luchtvaartmarkt ter wereld. Om de groei aan te kunnen, zijn 6.020 nieuwe vliegtuigen nodig. Dat is een verdrievoudiging van de huidige Chinese vloot. Dat blijkt uit berekeningen van Boeing.

Analisten van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant gingen uit van een jaarlijkse groei van de Chinese luchtvaartmarkt van rond de zeven procent, maar dat groeicijfer wordt nu bijgesteld tot acht procent. De extra groei is volgens Boeing te danken aan het opkomende toerisme in China en de komst van nieuwe businessmodellen naast de bestaande staatsluchtvaartmaatschappijen, zoals budget carriers en regionale maatschappijen. Het groeicijfer houdt al rekening met een lagere economische groei in China en bezuinigingen bij de overheid op uitgaven voor reis en verblijf.

 

Groei voor middelgrote en grote toestellen

Als de voorspelling uitkomt, gaat het om een totale investering van 870 miljard dollar (670 miljard euro). Waar Boeing voorheen uitging van een snel groeiende behoefte aan grotere toestellen om passagiers tussen internationale hubs en grote, internationale vliegvelden in China te vliegen, denken zijn analisten nu ook dat de groei naar kleinere, single aisle toestellen versnelt, om meer bestemmingen direct aan te kunnen vliegen.

De Chinese overheid ziet met lede ogen toe hoeveel kapitaal wegstroomt naar Boeing en Airbus, duo-monopolisten op de markt voor middengrote en grote passagiersvliegtuigen. In 2017 moet het eerste Chinese middelgrote passagiersvliegtuig op de markt komen: de C919 van vliegtuigbouwer Comac.

 

The sky is the limit

Vorig jaar verwerkten Chinese vliegvelden 754 miljoen passagiers. Dat is een groei van 86 procent in vijf jaar tijd, blijkt uit overheidsstatistieken.

De capaciteit van internationale vluchten van en naar China is vorig jaar met 9,7 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Britse website Routesonline.

vrijdag 5 september 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Staatsfonds wil leasemaatschappij vliegtuigen kopen
Boeing: China heeft 5.580 nieuwe vliegtuigen nodig
600ste Toestel voor China Southern

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder