economie cultuur politiek RSS

Boete op ongehuwd moederschap

Lokale autoriteiten in Wuhan willen ongehuwde vrouwen die een kind krijgen een zware boete opleggen. Critici vrezen dat de maatregel leidt tot een golf van vondelingen en mogelijk zelfs kindermoord.

Om het geboortecijfer laag te houden, willen ambtenaren verantwoordelijk voor familieplanning een boete invoeren om ongehuwde vrouwen te ontmoedigen kinderen te nemen. De boete kan oplopen tot zes keer het gemiddelde jaarinkomen, omgerekend ongeveer 20.000 euro.

Officials in Wuhan zeggen in Global Times dat de boete gericht is op vrouwen die niet de identiteit van de vader kunnen aantonen of bewust een kind nemen terwijl de vader al met een ander gehuwd is.

 

Rioolbaby

Critici van de maatregel vrezen dat ongehuwde moeders die door de maatregel in de problemen komen hun kinderen te vondeling zullen leggen of in uitzonderlijke gevallen zullen vermoorden. Zij wijzen op de pasgeboren baby die vorige week in de provincie Zhejiang door brandweerlieden werd gered uit een rioolbuis (foto). Blijkbaar had de wanhopige moeder geprobeerd haar baby uit de weg te ruimen. Diverse media berichten dat de 22-jarige ongehuwde moeder tijdens haar zwangerschap was verlaten door de vader van het kind.

 

Slechte seksuele voorlichting

Traditioneel is het krijgen van kinderen buiten het huwelijk een schande in China. Maar tijden veranderen en relaties ook. Dat schuurt soms met de overheidsbemoeienis met het familieleven (eenkindpolitiek). Bijvoorbeeld voor wie opnieuw trouwt en in de nieuwe relatie een kind wil, terwijl een van beide partners al een kind heeft uit een eerder huwelijk. Of wie wel een monogame relatie heeft, maar niet wil trouwen. 

Seksuologen wijzen ook op de gebrekkige seksuele voorlichting in China, waar ouders en de middelbare school van elkaar verwachten dat ze kinderen voorlichten. Veel kinderen weten weinig tot niets van geboortebeperking, soa's, Aids of homoseksualiteit. Vier op de vijf kinderen krijgt zijn kennis van het internet; slechts 32 procent op school en 30 procent wordt door de ouders bijgepraat. Voor sommige mannen en vrouwen is de verplichte huwelijkstest die ze moeten afleggen voor een vergunning om te mogen trouwen de eerste keer dat ze zich verdiepen in voortplanting en contraceptie.

dinsdag 4 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Film discussievoer over bevallen in buitenland

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder