economie cultuur politiek RSS

'China bouwt kernwapenarsenaal uit'

Terwijl landen als Rusland en de VS het aantal kernwapens afbouwen, breidt China zijn nucleaire arsenaal juist uit. Dat blijkt uit schattingen van het Zweedse onderzoeksbureau voor kernwapens Sipri.

Het zijn schattingen, want de meeste kernmachten in de wereld houden hun nucleaire slagkracht zorgvuldig geheim. Maar volgens het Stockholm International Peace Research Institute heeft China vorig jaar zijn arsenaal kernwapens met tien stuks uitgebreid tot 250. Ook India en Pakistan voegden nieuwe atoomwapens aan hun strijdkracht toe.

Het Chinese ministerie van Defensie ontkende noch bevestigde de Sipri-cijfers, maar reageerde wel door te zeggen dat China zijn atoommacht 'zo klein als nodig' houdt. Volgens een woordvoerder streeft China naar een wereld zonder kernwapens, maar moeten de atoomgrootmachten daarin het voortouw nemen.

 

Sipri-ranglijst van kernwapens (en de geschatte veranderingen)

1 Rusland 8.500 (-1.500)

2 VS 7.700 (-300)

3 Frankrijk 300 (-)

4 China 250 (+10)

5 Groot-Brittannië 225 (-)

6 Pakistan 100-120 (+10)

7 India 90-110 (+10)

8 Israel 80 (-)

dinsdag 4 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China publiceert vernieuwd militaire beleid

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder