economie cultuur politiek RSS

Grensincident aan vooravond bezoek Xi aan India

Een groep van 200 Chinese militairen heeft een weg aangelegd in een gebied waarvan India claimt dat het tot zijn grondgebied behoort. Indiase media melden het incident de dag voordat president Xi Jinping in New Delhi arriveert.

The Hindustan Times meldt dinsdag dat vorige week een groep soldaten van het Volksbevrijdingsleger aan het werk is gegaan in Ladakh. Met behulp van zwaar materieel hebben zij een twee kilometer lange weg aangelegd.

Volgens de krant hebben Indiase militairen de Chinezen gevraagd weg te gaan. Na hun vertrek is de weg onbruikbaar gemaakt.

 

Los eindje

De Chinese en Indiase regering spreken dan wel de wil uit hun onderlinge verhoudingen te verbeteren; het incident herinnert aan een los eindje in de relatie. Beide landen zijn het nog altijd niet eens hoe de grens in de Himalaya loopt.

Na een korte grensoorlog in 1962 onderhandelen beide landen over een oplossing voor het conflict. Volgens India schendt China regelmatig zijn grenzen. Volgens de Indiase overheid zijn er tot en met augustus al 334 incidenten geteld. China ontkent dat het op Indiaas grondgebied actief is. India maakte vorige week bekend dat het de bouwregels in de grensregio versoepelt om nieuwe wegen, kazernes en observatieposten te kunnen bouwen.

 

Miljardeninvesteringen

Woensdag arriveert de Chinese president in New Delhi voor een driedaags staatsbezoek. De verwachting is dat de van oudsher moeizame verhoudingen een verse start kunnen maken na de verkiezing van Narendra Modi tot Indiase premier in mei.

De wederzijdse handel en investeringen staan bovenaan de agenda. Xi komt niet met lege handen: hij zal het voorstel doen voor Chinese miljardeninvesteringen in de Indiase infrastructuur.

dinsdag 16 september 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

China stelt wantrouwig India gerust
China wil treinverbinding naar India, Bhutan en Nepal
India wil terugtrekking Chinese troepen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder