economie cultuur politiek RSS

Spectaculaire eerste beursdag voor Alibaba

Het aandeel Alibaba sloot zijn eerste beursdag af met een winst van 38 procent. De koers steeg op enig moment zelfs tot bijna 100 dollar.

De beursgang van Alibaba heeft alle records gebroken, op één na. Omdat het Chinese internetbedrijf vasthield aan een introductiekoers van 68 dollar was het net niet de grootste beursgang ooit. Maar verder werd geschiedenis geschreven.

De hoeveelheid orders was zo groot, dat de eerste beursnotering niet om 10.30 uur Amerikaanse tijd kon plaatsvinden, maar enige tijd moest worden uitgesteld. Toen om 10.54 uur voor het eerst in het aandeel kon worden gehandeld, bedroeg de koers 92,70 dollar. Gedurende de dag steeg de koers op enig moment zelfs tot 99,77 dollar om op 93,89 dollar te sluiten.

 

Oorlogskas

Volgens de markt is Alibaba dus 231 miljard dollar waard, meer dan Facebook, Amazon en eBay samen. Alleen Google en Microsoft zijn in marktwaarde nog groter dan de Chinese digitale marktplaats. Niet gek voor een bedrijf dat nog maar sinds kort winst maakt.

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat Alibaba 21,8 miljard dollar heeft opgehaald. Daarvan is 13,4 miljard voor de bestaande aandeelhouders die 197 miljoen aandelen hebben verkocht. En Alibaba vult zijn oorlogskas met 8,4 miljard dollar door 123,1 miljoen nieuwe aandelen te verkopen.

 

Alibaba komt naar Europa

Alibaba zal dat geld gebruiken om verder te groeien. Allereerst in eigen land, waar dagelijks nieuwe Chinezen op het internet worden aangesloten. Lang werd gedacht dat Alibaba buitenlandse groei vooral in opkomende markten zou zoeken, zoals in Zuidoost-Azië. Daar levert iedere geïnvesteerde dollar relatief snel rendement op. Maar de laatste weken heeft Alibaba te kennen gegeven dat het plannen heeft om in de VS en Europa actief te worden.

Alibaba-oprichter Jack Ma maakte vrijdag op Wall Street duidelijk dat het bedrijf flink wil groeien. "We hopen dat mensen ons over vijftien jaar vergelijken met Walmart, Microsoft of IBM. Bedrijven die de wereld hebben veranderd. [...] We willen groter worden dan Walmart." Walmart wordt wel beschouwd als het grootste bedrijf ter wereld.

 

Mecenas

Jack Ma was al de rijkste man van China. Vrijdag kon hij nog eens 867 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven. Ma heeft al aangegeven dat hij daarvan het grootste deel aan liefdadigheid wil uitgeven.

UPDATE - De beursgang van Alibaba was mogelijk toch de grootste aller tijden. Persbureau Bloomberg meldt maandag dat Alibaba gebruik heeft gemaakt van de optie om bij grote vraag 15 procent meer aandelen onderhands aan institutionele beleggers aan te bieden. Dat zou betekenen dat er niet 21,8, maar 25 miljard dollar is opgehaald.

zaterdag 20 september 2014

Gerelateerde personen:

Jack Ma

Gerelateerde onderwerpen:

Alibaba op koers voor record-beursgang
Beursgang Alibaba doet beleggers rillen van genot
China telt nu 632 miljoen internetgebruikers

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder