economie cultuur politiek RSS

Drie universiteiten niet verder met Confucius Instituut

Twee Amerikaanse en een Canadese universteit zetten een punt achter hun Confucius Instituut. Zij vinden dat de werkwijze van de door de Chinese overheid betaalde taal- en cultuurcentra niet strookt met hun academische vrijheid.

Nadat vorige week de University of Chicago aankondigde zijn Confucius Instituut te sluiten, melden donderdag ook Penn State University in Pennsylvanya en Seneca College in Toronto dat voorbeeld te volgen.

"Onze doelen komen niet overeen met die van het Bureau van de Internationale Raad voor de Chinese Taal, Hanban, die de Confucius Instituten ondersteunt", zei Susan Welch, decaan van Penn State.

 

'Infiltratiepoging'

Een lid van het onderwijscomité van Toronto noemde de Confucius Instituten 'een poging van China ons land te infiltreren'. Het comité ontving 14.000 verzoeken van ouders en docenten om het instituut te sluiten.

Chicago besloot de samenwerking te stoppen, nadat in april meer dan honderd van zijn hoogleraren een petitie tekenden met de oproep het instituut te sluiten. Volgens de professoren was er vanuit de universiteit onvoldoende toezicht op de werkwijze van het instituut, waardoor die niet werkte 'overeenkomstig de intellectuele principes en waarden van de universiteit'.

 

Gevoelige onderwerpen

De Amerikaanse associatie van universiteitshoogleraren adviseerde in juli alle Confucius Instituten in de VS te sluiten, tenzij zij aan eisen op het gebied van academische vrijheid en transparantie kunnen voldoen. Er zijn al langer geruchten dat de Confucius Instituten voor China gevoelige onderwerpen vermijden, zoals de Falun Gong en de Tiananmenopstand van 1989.

De Confucius Instituten zijn in 2004 door de Chinese overheid opgericht om in het buitenland de kennis over de Chinese taal en cultuur te vergroten. Er zijn meer dan 400 instituten over de hele wereld, met een nadruk op het westen. Er zijn 149 instituten in Europa en 97 in de VS. Zij werken altijd samen met lokale universiteiten. In Nederland zijn er drie Confucius Instituten: een bij de rijksuniversiteit Groningen, een bij de rijksuniversiteit Leiden en de derde bij de Haagse campus van de Leidse universiteit.

donderdag 2 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese universiteiten zoeken buitenlandse groei
'Media moeten publieke opinie beter sturen'
'China bemoeit zich actief met media in het buitenland'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder