economie cultuur politiek RSS

China heeft last van braindrain

Geen land ter wereld ziet zoveel intellect naar het buitenland vertrekken als China. Van alle wetenschappers en ingenieurs die in het buitenland zijn opgeleid of hebben gewerkt keert 87 procent niet naar het moederland terug.

Met 1,3 miljard inwoners is China een gigantische bron van talent. Een op de acht Chinezen heeft een academische opleiding gevolgd en ook dit jaar weer leveren Chinese universiteiten zeven miljoen nieuwe afgestudeerden voor de arbeidsmarkt. Maar wie heeft geroken aan het buitenland, keert het moederland al snel de rug toe. Dat meldt partijkrant People Daily donderdag.

Volgens de krant zijn het name de beste mensen die de voorkeur geven aan een carrière in het buitenland. Het land heeft in 2010 vastgesteld dat er 120 miljoen mensen met 'uitzonderlijke professionele kwalificaties' zijn. De Chinese Academie voor Wetenschappen heeft 1.907 wetenschappers geïdentificeerd die in hun veld tot de wereldtop behoren. Maar zo gauw ze in het buitenland zijn opgeleid of hebben gewerkt blijven ze liever daar.

 

Slechte academische cultuur

De Chinese overheid heeft in 2008 een serie maatregelen genomen om talent in eigen land te behouden. Naar eigen zeggen hebben die maatregelen er toe geleid dat 20.000 Chinese studenten na hun studie in het buitenland zijn teruggekeerd die dat anders niet hadden gedaan.

Volgens Liu Xutao, professor aan de Academie voor Bestuur, zegt dat de braindrain van veelbelovende wetenschappers te wijten is aan de slechte academische cultuur in China. Volgens Liu zou de overheid er beter aan doen wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in eigen land te moderniseren.

 

Magere score in universiteiten top-100

In de gerenommeerde Times Higher Education World University Ranking staan maar twee Chinese universiteiten bij de 100 beste instituten opgenomen: Beijing University (46) en Tsinghua (52). Ter vergelijking: er staan zeven Nederlandse universiteiten in de top-100.

Exemplarisch is het verhaal van Shi Yigoing. Hij was professor aan Princeton University, maar keerde in 2008 terug naar China om onderzoek te doen aan de Tsinghua-universiteit. Shi wordt beschouwd als vooraanstaand wetenschapper en publiceerde twaalf artikelen in onder meer Science en Nature. Maar ook publiceerde hij in 2010 een opiniestuk over de ouderwetse staat van Chinese wetenschappelijke instituten en de verstikkende atmosfeer onder hoogleraren onderling. Dat was tegen het zere been van zijn collega's, want hij werd prompt gepasseerd voor een plek in de Chinese Academie van Wetenschappen, waarvoor je door collega-wetenschappers dient te worden ingestemd. Shi werd dit voorjaar wel geaccepteerd in de US National Academy of Science. Hij staat dit jaar opnieuw op de lijst van kandidaten voor de Chinese Academie van Wetenschappen.

donderdag 6 juni 2013



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder