economie cultuur politiek RSS

Sterke groei Chinese investeringen in Europa

Chinese bedrijven hebben de economische crisis aangegrepen om hun investeringen in Europa op te voeren. Met name het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate Frankrijk profiteerden van de Chinese kooplust.

Waren de Chinese investeringen in Europa tussen 2010 en 2012 al verviervoudigd tot 27 miljard euro; de afgelopen jaren is dat bedrag nog verder opgelopen. Dat blijkt uit een inventarisatie die Financial Times dinsdag publiceert.

Alleen al in Groot-Brittannië werd in de afgelopen tien jaar voor 23,6 miljard dollar door Chinese bedrijven geïnvesteerd, meestal door fusies en overnames. Op enige afstand volgt Frankrijk (10,6 miljard dollar) en Italië (6,9 miljard dollar). Maar ook Griekenland, Portugal en Spanje profiteerden. Ruim driekwart van de Chinese investeringen in Europa worden door staatsbedrijven gedaan, zoals de overname van de Griekse haven van Piraeus door Cosco (foto).

 

Kennisoverdracht

Volgens de krant verschuift de aandacht van Chinese ondernemingen van investeringen in de grondstoffenindustrie en voedselproductie in ontwikkelingslanden, naar investeringen in ontwikkelde landen die een gestage dividendstroom opleveren en voor overdracht van kennistechnologie zorgen.

De verwachting is dat de investeringen in Europa verder toenemen en dat overnames steeds groter zullen worden. Het complete FT-artikel lees je hier.

dinsdag 7 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Chinese investeringen Europa scheppen 100.000 banen
'Pas op voor Chinese investeringen in Nederland'
'Crisis Europa kans voor Chinese overnames'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder