economie cultuur politiek RSS

Waarschuwing voor mega-aardbeving in Yunnan

Chinese seismologen denken dat Yunnan zich moet voorbereiden op een extreem zware aardbeving. Dit jaar werd de provincie al drie keer getroffen door middelzware bevingen.

De drie bevingen in relatief korte tijd wijzen volgens seismologen op toenemende activiteit van de Zuidchinese seismische zone. Omdat de aardbevingen in kracht toenemen, vrezen deskundigen een opbouw naar een zeer krachtige beving, meldt Global Times.

In mei werd Yunnan getroffen door een beving met een kracht van 6,1 op de Schaal van Richter. In augustus was er een beving van 6,5 op de Schaal van Richter. En de beving die dinsdag plaatshad bij Jinggu had een kracht van 6,6 op de Richter-schaal.

 

Dodental niet verder opgelopen

In tegenstelling tot eerder gedacht blijkt het aantal doden en gewonden van de beving van dinsdag erg mee te vallen. Het officiële dodental staat nog steeds op één (een 58-jarige vrouw die bedolven raakte onder een omvallende muur) en het aantal gewonden bedraagt 324.

Volgens lokale autoriteiten is het lage aantal slachtoffers te danken aan het feit dat in de getroffen regio veel huizen met een houten skelet staan. In China worden houten huizen vaak als ouderwets beschouwd en synoniem aan gevaarlijk. Veel mensen geven daarom de voorkeur aan een betonnen constructie. Maar de adjunct-directeur van het seismologisch bureau in Yunnan is juist enthousiast over woonhuizen tot drie etages met een houten constructie, meldt Xinhua.

 

Schade omvangrijk

Desondanks is de materiële schade groot. Volgens provinciale autoriteiten zijn meer dan 61.000 gebouwen beschadigd. De omvang van de schade wordt op 1,7 miljard yuan (rum 200 miljoen euro) geschat. Telecommunicatie in het getroffen gebied is woensdag grotendeels hersteld. Noodreparaties worden uitgevoerd om de stroom- en watervoorziening te herstellen.

donderdag 9 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Vrees voor veel slachtoffers na beving Yunnan
Dodental aardbeving Yunnan blijft oplopen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder