economie cultuur politiek RSS

China weer boos over beschuldigingen cyberspionage

De Chinese overheid verwijt de VS valse beschuldigingen over computerinbraken. Amerika zou daarmee de aandacht willen afleiden van zijn eigen cyberspionage.

De VS fabriceren feiten om China in het verdachtenbankje te zetten. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken donderdag in Beijing op een persbriefing.

"We willen ons ongenoegen uitdrukken over de verzonnen feiten in een poging China's naam zwart te maken. We eisen dat de VS stoppen met dit soort acties", aldus de woordvoerder Hong Lei. "We eisen bovendien dat de VS stopt met grootschalige aanvallen via het internet op andere landen. De Verenigde Staten proberen de aandacht af te leiden door zelf alarm te slaan. Dit gaat niet werken."

 

Dronken inbreker

De regeringswoordvoerder reageerde op uitspraken van FBI-baas James Comey (foto). Hij zei zondag in een uitzending van CBS 60 Minutes dat Chinese hackers grote Amerikaanse bedrijven bespioneren.

De schade die daaruit voortvloeit zou miljarden dollars bedragen, aldus Comey. Hij vergeleek Chinese hackers met dronken inbrekers: "Ze trappen je voordeur in, gooien een vaas om en lopen met de televisie naar buiten." Het is niet duidelijk hoe deze uitspraak zich verhoudt met een andere opmerking van Comey. Hij zegt ook in de uitzending dat veel bedrijven niet doorhebben dat er in hun computer wordt ingebroken.

 

Rechtszaak

Amerikaanse beschuldigingen over Chinese internetspionage zijn inmiddels routine, net zoals de Chinese reactie daarop. China ontkent aan bedrijfsspionage te doen en beschuldigt de VS van hypocrisie.

Betrekkelijk nieuw is wel dat hoge overheidsfunctionarissen die beschuldigingen uiten. Tot voor kort liet Washington dat over aan internetbeveiligingsbedrijven die voor het Pentagon werken. In mei werd daarmee gebroken toen Amerikaanse autoriteiten besloten vijf Chinese militairen te vervolgen wegens inbraak in Amerikaanse computers. De uitspraken van de FBI-baas laten zien dat de problematiek door de Amerikaanse overheid hoger op de agenda wordt gezet.

 

De uitzending van CBS 60 Minutes bekijk je hier.

donderdag 9 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Nieuwe beschuldigingen cyberspionage China
Streep door samenwerking VS na spionage-aanklacht
China ziet buitenlandse cyberaanvallen toenemen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder