economie cultuur politiek RSS

Zware straffen voor spraakmakende sektemoord

Een rechtbank in Yantai heeft twee doodstraffen en drie gevangenisstraffen uitgesproken tegen vijf leden van de Kerk van de Almachtige God. De vijf sloegen in mei een vrouw dood in wie zij een duivel zagen.

De vijf verdachten behoren allemaal tot hetzelfde gezin. Op 28 mai gingen ze naar een McDonald's om leden voor hun geloofsgemeenschap te werven. Een 37-jarige vrouw moest daar niets van hebben, waarna de groep in woede ontstak en aggressief werd.

De vader sloeg de vrouw met een ijzeren staaf de hersens in, aangemoedigd door zijn oudste dochter. Zij kregen maandag de doodstraf opgelegd. De andere drie dochters, die overige aanwezigen in het restaurant bedreigden, kregen gevangenisstraffen opgelegd. Levenslang voor de oudste van de drie; tien en zeven jaar voor twee jongere dochters. Een zoon wordt niet berecht, omdat hij ten tijde van de geweldsexplosie nog minderjarig was. Hij schopte herhaaldelijk de vrouw de badend in het bloed op de grond lag.

 

Klopjacht op sekteleden

De zaak zorgde voor grote afschuw en verontwaardiging in China, zeker nadat het journaal beelden vertoonde van zowel het incident als een verhoor van de vader. De man toonde geen enkel berouw en zij dat hij zich goed voelde. Tijdens het proces zeiden de verdachten dat ze niet schuldig waren aan de dood van de vrouw, maar uit zelfverdediging hadden gehandeld omdat de vrouw een demoon was.

Naar aanleiding van de moord heeft de Chinese overheid een klopjacht geopend op leden van de Quannengshen, de Kerk van de Almachtige God. Honderden aanhangers zijn aangehouden. De kerk is in 1989 opgericht. De Chinese overheid beschouwt de kerkgemeenschap als een gevaarlijke religieuze sekte en heeft de kerk in 1995 verboden.

 

Rode draak

De groep hanteert de bijbel als leidraad, maar heeft enkele bijzondere kenmerken. Zo geloven de aanhangers dat Zhou's echtgenote, Yang Xiangbin, de op aarde teruggekeerde Jezus Christus is. De groep kreeg bekendheid toen ze het vergaan van de aarde in 2012 verkondigde.

Toen de groep als religieuze sekte werd verboden, kondigde de groep aan dat ze de Grote Rode Draak, de communistische partij, wilde verslaan. Dat heeft de vastberadenheid van de Chinese autoriteiten de groep aan te pakken alleen maar groter gemaakt.

maandag 13 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Ontzetting over doodgeslagen vrouw in McDonald's
Politie arresteert honderden sekteleden
Chinese overheid pakt religieuze sekte aan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder