economie cultuur politiek RSS

Elf arrestaties wegens handel dode bruiden

De politie in de provincie Shandong heeft een bende opgerold die overleden vrouwen uit hun graf haalde. Ze werden verkocht voor zogeheten geestenhuwelijken.

Chinese autoriteiten melden de arrestatie van negen personen in Juye wegens grafschennis. De bende wordt verdacht van het opgraven en verhandelen van het lichaam van tenminste één vrouw, die drie maanden geleden is overleden. Waarschijnlijk hebben ze veel meer overleden vrouwen uit hun graf weggeroofd.

De stoffelijke overschotten worden gebruikt voor geestenbruiloften. Volgens traditioneel Chinees gebruik brengen volwassen mannen die als vrijgezel sterven ongeluk voor de nabestaanden. Door een vrouw met hem te begraven zal hij na de dood niet eenzaam zijn en daardoor de nabestaanden niet lastig vallen.

 

Handeltje

Het gebruik is vrijwel verdwenen; gelukkig maar met het Chinese overschot aan mannelijke vrijgezellen die waarschijnlijk nooit zullen trouwen. Maar blijkbaar komt het op het platteland nog vaak genoeg voor om er een handeltje in te beginnen.

De bende verkocht het lichaam voor 18.000 yuan (2.200 euro) aan een tussenpersoon, die over het mortuarium in een ziekenhuis kon beschikken om het lijk koel te houden. Volgens de South China Morning Post, die over de macabere zaak bericht, betalen nabestaanden van single mannen tot wel 38.000 yuan voor een dode bruid (4.600 euro). Naast de negen bendeleden werden ook een tussenhandelaar in Handan en de beoogde koper in Wuan aangehouden. 

donderdag 30 oktober 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Investeringstip: Chinese begraafplaatsen
Partij bemoeit zich nu ook met de dood van zijn leden
Beleef het zelf: doodgaan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder