economie cultuur politiek RSS

Topontmoeting Xi en Obama was 'geweldig'

Op de topontmoeting tussen Xi Jinping en Barack Obama is grote vooruitgang geboekt. Beide landen zijn ronduit positief over het staatsbezoek.

Xi Jinping is alweer thuis van zijn eerste grote buitenlandse toernee sinds hij in maart 2013 president van de Volksrepubliek werd. Hoogtepunt van zijn reis was het tweedaagse bezoek aan de VS (7 en 8 juni). Beide landen komen superlatieven tekort om de topontmoeting tussen de presidenten van de twee grootste economieën ter wereld te omschrijven.

"Geweldig", omschreef Obama zaterdagochtend al de sfeer van de gesprekken met zijn Chinese ambtsgenoot. "Een stap in de juiste richting", lieten Chinese woordvoerders na afloop van het bezoek weten. "Uniek", vatte een uitgelaten woordvoerder van het Witte Huis de ontmoeting samen.

 

Wederzijds vertrouwen

Maar wat zijn precies de resultaten? Belangrijk uitgangspunt was dat beide leiders elkaar in een informele sfeer zouden ontmoeten om wederzijds vertrouwen te ontwikkelen. Dat lijkt te zijn gelukt, mede dankzij de informele setting in het van de buitenwereld afgesloten landgoed Sunnylands, waar beide leiders vrijdagavond met elkaar en hun vrouwen dineerden en Obama en Xi zaterdagochtend in hemdsmouwen een wandelingetje maakten door de botanische tuinen.

Een resultaat is dat beide landen hebben afgesproken naar een modernisering van hun relaties te streven. Er zijn concrete afspraken gemaakt om op verschillende niveaus over heikele punten verder te praten. Obama is uitgenodigd voor een tegenbezoek, op ministerieel niveau praat men verder over onderwerpen waar China en de VS min of meer op een lijn liggen en op ambtelijk niveau praat men verder over de kwesties waar men het oneens is, maar die de bilaterale relatie niet mogen vertroebelen.

 

Economie, klimaat en Noord-Korea

Ministers praten verder over economische onderwerpen, zoals handelsbelemmeringen en de onderwaardering van de Chinese munt. Ook zijn beide landen het eens om een eerste stap te zetten in het terugdringen van de uitstoot van (moeilijk afbreekbare) koolwaterstoffen. Ook spraken beide landen zich uit tegen de nucleaire ambities van Noord-Korea.

Over het heikele punt van de cyberspionage zijn beide landen het blijkbaar inhoudelijk niet eens. Ze spraken af dat er een ambtelijke werkgroep wordt samengesteld die zich over het probleem gaat buigen.

zondag 9 juni 2013

Gerelateerde personen:

Xi Jinping
Peng Liyuan

Gerelateerde onderwerpen:

Xi: 'nieuwe vorm van relatie VS en China'
Xi begint bezoek aan VS
'VS miskennen China's strijd tegen cybercrime'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder