economie cultuur politiek RSS

'670.000 voortijdige doden door stoken van steenkool'

China's grote afhankelijkheid van steenkool heeft in 2012 voor 670.000 mensen een voortijdige dood betekent. Uit een onderzoek van Tsinghua universiteit blijkt dat de maatschappelijke kosten van steenkool gigantisch zijn.

Milieuheffingen en belastingen wegen niet op tegen de maatschappelijke kosten van steenkool als brandstof. Dat zeggen Chinese onderzoekers van de prestigieuze Tsinghua universiteit in Beijing. Om de omschakeling naar andere energievormen te versnellen zou steenkool eigenlijk duurder moeten worden gemaakt.

De Chinese overheid brengt 30 tot 50 yuan (3,60 tot 6 euro) aan accijnzen per ton steenkool in rekening (afhankelijk van de kwaliteit). Maar volgens de onderzoekers is er 166 yuan per ton nodig om de extra kosten in de gezondheidszorg te dekken. Zij komen tot dit bedrag op basis van een calculatie dat er jaarlijks 670.000 Chinezen vroegtijdig overlijden aan beroertes, hart- en vaatziekten en longkanker als gevolg van kleine fijnstofdeeltjes in de lucht. Het stoken van steenkool is een belangrijke bron van fijne fijnstof (pm2.5).

 

Conservatieve schatting

Steenkoolwinning en transport zijn volgens het rapport nog eens goed voor 94 yuan per ton aan milieuschade. Dat betekent dat de schade van steenkool stoken 260 yuan (31,2 euro) per ton bedraagt. Deze calculatie is conservatief, omdat veel andere milieueffecten en ziekten aan de luchtwegen niet in de berekening zijn meegenomen, waarschuwen de opstellers.

Steenkool is goed voor tweederde van China's energiemix. In 2012 stookte de Volksrepubliek 4 miljard ton steenkool; 49 procent van de wereldproductie. Dat zou betekenen dat de maatschappelijke kosten van steenkool jaarlijks 1.040 miljard yuan bedragen (125 miljard euro).

woensdag 5 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Stoken met steenkool bekort leven met 5,5 jaar
'Niet roken maar smog veroorzaakt longkanker'
Beijing verwacht dat smogprobleem in 2030 is opgelost

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder