economie cultuur politiek RSS

China wil in Thailand aangetroffen Oeigoeren terug

Chinese autoriteiten willen dat tientallen Oeigoeren die in maart in Thailand werden aangetroffen naar China worden teruggezonden. Ze werden ontdekt toen de Thaise politie een inval deed in een kamp van mensensmokkelaars.

Het Chinese consulaat in de Zuid-Thaise stad Songkhla heeft de identiteit van enkele en de nationaliteit van tientallen Oeigoerse mannen vastgesteld die sinds maart in Thaise vreemdelingendetentie vastzitten. Chinese diplomaten gaan ervan uit dat ze worden teruggezonden naar China, meldt Global Times.

Volgens het consulaat is de groep 'bevrijd' uit handen van een bende smokkelaars. Zij hadden hun kamp verborgen in een rubberplantage. Van de vrouwen en kinderen uit de groep, die in totaal uit ongeveer 200 personen bestaat, is nog onduidelijk of zij Oeigoeren zijn en de Chinese nationaliteit hebben.

 

Gevangenis dreigt

De Oeigoeren zijn waarschijnlijk vanuit Zuid-China via Laos in Thailand terecht gekomen. De Oeigoeren mogen dan zijn bevrijd, gezien de tijd die verstreken is voordat hun nationaliteit is vastgesteld lijkt het er niet op dat ze terug naar China willen.

Landen in de regio sturen uitgeweken Chinezen die illegaal hun land zijn binnengekomen doorgaans terug. De VN en mensenrechtenorganisaties hebben daar kritiek op. Zij zeggen dat Chinezen die illegaal het land hebben verlaten bij terugkomst lange gevangenisstraffen wachten. Human Rights Watch heeft de Thaise autoriteiten opgeroepen Oeigoeren niet terug te zenden.

 

Jihadgangers

Vorige maand ontdekten Maleisische autoriteiten 155 Oeigoeren in twee appartementen in Kuala Lumpur. De groep beschikte over valse Turkse paspoorten. In Bangkok is ook een groep van ongeveer honderd mensen vastgezet, waarvan wordt vermoed dat het Oeigoeren zijn.

Het is onduidelijk waar de Oeigoeren die de wijk nemen uit de onrustige regio Xinjiang naartoe willen. China is bang dat zij zich aansluiten bij de Taliban in Afghanistan, IS in Irak of deelnemen aan de strijd in Syrië. Volgens autoriteiten bestaat het risico dat zij na enige tijd terugkeren om op Chinese grond terroristische daden te plegen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken publiceerde vroig jaar een rapport over mensensmokkel in Azië. Daarin stond dat mensensmokkelaars hun slachtoffers soms dwingen tot slavernij of als prostituée te werken.

UPDATE - Een groot deel van de groep die in Songkhla vast zat is uitgebroken uit hun detentiecentrum. The Bangkok Post meldt woensdag dat 137 personen begin deze maand al de wijk hebben genomen en zitten er nog maar ongeveer 40 in detentie vanwege het illegaal binnenreizen van Thailand.

vrijdag 14 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Tientallen doden bij aanval op markt Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang
Irak arresteert Chinese IS-strijder

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder