economie cultuur politiek RSS

Vossenjacht levert opnieuw 100 aanhoudingen op

De jacht op voortvluchtige verdachten van corruptie in het buitenland heeft opnieuw tot 108 aanhoudingen geleid. Tot 1 december krijgen verdachten die zichzelf bij de Chinese autoriteiten aangeven strafvermindering. 

Operatie Vossenjacht 2014 is in volle gang. Anti-corruptieteams hebben sinds de start van de campagne in juli in totaal 288 naar het buitenland uitgeweken verdachten van corruptie achterhaald. Dat meldt het ministerie van publieke veiligheid dinsdag.

Vorige maand maakte het ministerie al bekend dat het 180 verdachten had opgespoord. Er zijn opsporingsactiviteiten verricht in 56 landen. In totaal zijn er nu 162 personen in het buitenland aangehouden. Zij zijn al uitgeleverd of een verzoek daartoe is in behandeling. In de landen die geen uitleveringsverdrag met China hebben, hebben de speurders 126 personen overtuigd zich vrijwillig aan te geven. Tot 1 december kunnen spijtoptanten die zichzelf aangeven rekenen op een mild vonnis.

 

ACT-NET sluit zich

De Chinese overheid heeft geen uitleveringsverdrag met de VS, Canada en Australië; landen waar veel corrupte Chinezen hun kapitaal hebben veiliggesteld. Maar die drie landen maken wel deel uit van de Apec; een samenwerkingsverband van 21 landen rond de Stille Oceaan.

Vorige week stemden de Apec-landen in met de oprichting van ACT-NET, een internationale organisatie die de opsporing van voortvluchtige verdachten van corruptie moet vergemakkelijken. De dienst moet informatieuitwisseling en rechtshulpverzoeken tussen de Apec-landen stroomlijnen.

 

Speerpunt

De Chinese overheid heeft van de bestrijding van corruptie een speerpunt gemaakt. Er zijn al tienduizenden grote en kleine vissen aangehouden. Het ministerie van publieke veiligheid heeft gezegd dat er ook in 2015 weer een Operatie Vossenjacht wordt gehouden.

Er is ook een economische reden waarom de Chinese overheid corruptiegeld uit het buitenland wil terughalen. Het gaat namelijk om enorme bedragen. Volgens schattingen van de ngo Global Financial Integrity is er in de periode 2005-2011 voor ongeveer 2.350 miljard euro aan illegaal geld uit China weggesluisd.

UPDATE - Operatie Vossenjacht heeft uiteindelijk 335 economische vluchtelingen opgeleverd. Per 1 december hebben 154 personen zichzelf aangegeven, meldt Xinhua op 3 december.

dinsdag 18 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Vossenjacht op corrupte vluchtelingen een succes
Apec-landen gaan samenwerken tegen corruptie
Xi wil bezem door communistische partij

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder