economie cultuur politiek RSS

Overheid wil herwaardering traditionele medicijnen

China denkt dat traditionele Chinese medicijnen en behandelmethodes een grote rol kunnen spelen bij preventie en genezing van ziektes. Bijkomend voordeel: traditionele medicijnkunde is veel goedkoper.

Acupunctuur, cupping of een kruidenmengsel in capsules of voor in de thee. Het zijn enkele voorbeelden van de Traditioneel Chinese Medicijnkunde (TCM); een geneeskunde die al duizenden jaren wordt toegepast.

Met de opkomst van de moderne geneeskunde heeft TCM veel terrein verloren. De Chinese overheid vindt het tijd voor een herwaardering van traditionele behandelmethoden. "TCM en westerse medicijnen zijn complementair aan elkaar", zegt Wang Guoqiang, hoofd van het staatsbureau voor TCM. Hij sprak afgelopen week op het eerste wetenschappelijke TCM-congres. "Omdat TCM relatief goedkoper is dan westerse medicijnen, kan ze behulpzaam zijn om medische behandeling voor gewone mensen beschikbaar te maken."

 

Meer onderzoek

Wang riep op tot meer onderzoek naar de werking van TCM. Bovendien wil hij dat producenten van traditionele medicijnen en TCM-behandelaars meer innoveren.

Het is onduidelijk welke doelgroep Wang precies op het oog heeft, maar staatspersbureau Xinhua plaatst zijn opmerkingen in de context van de vergrijzing. China heeft 'meer dan 200 miljoen oudere inwoners boven de 60' en die vormen een 'grote uitdaging voor de zorgsector'.

 

Terug van nooit weggeweest

Traditionele Chinese Medicijnkunde heeft de afgelopen decennia misschien terrein verloren op de moderne geneeskunde, maar het is in China nooit helemaal weggeweest. Vorig jaar werden er in China voor 560 miljard yuan (70 miljard euro) aan traditionele medicijnen verkocht. Dat is ongeveer een derde van de totale medicijnproductie van China.

Iedere stad heeft wel TCM-behandelaars en soms zelfs grote klinieken. Met name oudere Chinezen hechten veel waarde aan traditionele behandelmethoden. Deze zijn echter niet onomstreden, omdat toezicht op de productie weinig voorstelt en vaak ook gedegen onderzoek naar de werking ontbreekt.

 

Landbouwgif

Greenpeace China onderzocht vorig jaar 65 populaire geneeskrachtige kruiden die waren gekocht in negen drogisterijen in verschillende steden. In 48 daarvan werden sporen van pesticiden aangetroffen, in één geval tot 500 keer de toegestane waarde. In 26 producten werd landbouwgif aangetroffen dat in China verboden is.

vrijdag 28 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

'Traditionele medicatie verontreinigd met landbouwgif'
Recordboete voor Britse farmaceut
Rijke holbewoner moet rotsvilla afbreken

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder