economie cultuur politiek RSS

Nationale veiligheidscontrole voor industrie

Drie maanden lang gaan ambtenaren de veiligheid controleren bij risicovolle industrieën en arbeidsintensieve bedrijven. De veiligheidsactie volgt op een brand in een kippenslachterij waarbij 121 werknemers om het leven kwamen.

Op papier is China een heel veilig land. Maar in de praktijk is het met de veiligheid op de werkplek slecht gesteld. Bijna dagelijks berichten de media over bedrijfsongevallen met dodelijke afloop. Dieptepunt was een brand op 3 juni, waarbij 121 werknemers omkwamen. Overlevenden vertelden dat uitgangen tijdens werktijd op slot werden gedraaid.

Controles komen bijna niet voor en als het al gebeurt is er meestal wel een begripvolle ambtenaar die het voor een paar yuan bij een waarschuwing laat. De regering in Beijing heeft deze week een nationale campagne afgekondigd waarin wordt gecontroleerd of wet- en regelgeving ook echt wordt nageleefd.

 

Bewustwording en keiharde straffen

De campagne richt zich op sectoren met grote risico's, zoals de mijnbouw, chemische industrie, bouwplaatsen, openbaar vervoer, werkplaatsen waar met zware machines wordt geproduceerd en bedrijven waar veel mensen tegelijk werken. Extra aandacht is er voor ondernemingen die in woonwijken liggen of bij publieke gebouwen zoals scholen, ziekenhuizen en luchthavens.

De campagne moet bedrijven bewust maken van de noodzaak van veilige werkomstandigheden. Maar, zoals het in China altijd gaat, de overheid kondigt aan keihard op te treden tegen bedrijven die de regels overtreden. Zij moeten zelfs rekening houden met sluiting.

UPDATE- De Hoge Raad van het Volk heeft woensdag lagere rechtbanken opgeroepen hard op te treden tegen overtredingen van veiligheidsregels op het werk. Daarbij moeten niet alleen bedrijven worden aangepakt die met de veiligheid van hun werknemers een loopje nemen, maar ook ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de naleving van die regels.

dinsdag 11 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Brand kippenslachterij kost 119 werknemers het leven
In een klap 3.700 vuurwerkfabrieken dicht
Twee dodelijke mijnrampen in 24 uur

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder