economie cultuur politiek RSS

Zeker 15 doden bij geweld in Xinjiang

Bij een aanval in Shache zijn vrijdag vier slachtoffers gevallen en veertien personen gewond geraakt. De politie schoot nog eens elf aanvallers dood.

De aanval had vrijdagmiddag rond half twee plaats in een drukke straat met restaurants. Een groep reed met voertuigen de straat in, gooide explosieven uit het raam en stak vervolgens met messen op voorbijgangers in. Daarbij kwamen vier personen om het leven en raakte veertien personen gewond.

Toen bewapende agenten ingrepen, kwamen elf aanvallers om het leven. Onbekend is of er ook aanvallers zijn gearresteerd.

 

Terreuractie of criminele daad?

Opvallend is dat staatspersbureau Xinhua spreekt over een 'terreuraanval', maar de daders omschrijft als 'criminelen'. Meestal spreekt het officiële jargon van 'terroristen'.

Shache was in de zomer het toneel van een geweldsuitbarsting die nog steeds met veel vragen is omgeven. Volgens de officiële lezing heeft een groep van honderden terroristen op 28 juli 37 burgers gedood en heeft de politie 59 aanvallers doodgeschoten bij het herstellen van de orde. Maar er zijn ook geruchten dat de politie het vuur heeft geopend op een protestdemonstratie.

 

Ambtenaren gestraft

Twee maanden later werden 17 overheidsfunctionarissen in Shache gestraft vanwege hun rol bij dit bloedige geweldsincident. Onder de gestraften zijn zowel bestuurders, ambtenaren als politiepersoneel; ze zijn ontslagen of krijgen een lagere functie. Het is niet duidelijk wat hen precies wordt verweten; hebben ze het incident niet kunnen voorkomen of hebben ze niet juist opgetreden?

zaterdag 29 november 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Aanval in Xinjiang kostte bijna 100 doden
Twee doden bij serie explosies in Xinjiang
Vijf vragen over geweld in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder