economie cultuur politiek RSS

Premier Rutte in najaar naar China

Dit najaar reist premier Mark Rutte naar China voor een officieel bezoek. Dat is Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, overeengekomen met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi.

Een datum voor het bezoek moet nog worden vastgesteld. De Chinese regering heeft het druk met het ontvangen van buitenlandse regeringsleiders en staatshoofden.

Timmermans was in Beijing voor een bliksembezoek. Hij sprak met Wang (foto) over intensiveren van de banden op het gebied van economie, politiek en cultuur. Het komende jaar reist onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest naar China. Ook maakten beide landen bekend dat Nederland een nieuw consulaat opent in Chongqing (kaart). Nederland heeft naast de ambassade in Beijing al consulaten in Shanghai, Guangzhou en Hong Kong.

 

Voetbal-diplomatie

Timmermans had ook een bespreking met Nederlandse bedrijven in China. Met vertegenwoordigers van Shell, Friesland Campina, Fokker Elmo, Teesing en ING sprak hij over zaken doen in China. Hij sloot de dag af met een bezoek aan de vriendschappelijke voetbalwedstrijd China-Nederland (0-2).

De minister haalde de Chinese pers doordat hij zich uitsprak tegen de EU-heffing op zonnepanelen.

 

Druk reisschema bewindspersonen

Timmermans is de derde Nederlandse bewindspersoon die dit jaar China bezocht. Lilianne Ploumen, minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, en staatssecretaris Frans Weekers van Financiën gingen hem voor. 

Momenteel brengt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam een werkbezoek aan Beijing en Shanghai. Met een handelsdelegatie bezoekt hij diverse bedrijven en instellingen. In beide steden is hij tevens gastheer van een galaconcert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

woensdag 12 juni 2013

Gerelateerde personen:

Wang Yi

Gerelateerde onderwerpen:

Wedstrijd Oranje niet uitverkocht
Weekers sluit belastingverdrag in China

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder