economie cultuur politiek RSS

Dood 14-jarige voedt discussie over kinderarbeid

Officieel bestaat kinderarbeid niet in China. Maar het overlijden van een 14-jarige fabrieksarbeider laat zien dat de werkelijkheid anders is.

Liufu Zong werkte sinds 1 maart voor de Jinchuan Electronics Co Ltd in Dongguan, een stad in de werkplaats van de wereld. Op 21 mei werd hij 's ochtends niet meer wakker in de slaapzaal van de fabriek. 

Volgens de fabriek was de jongen ingehuurd via een uitzendbureau. De fabriek geeft het bureau opdracht om alleen gezonde en meerderjarige werknemers te sturen. Liufu had een identiteitsbewijs bij zich op naam van Su Longda; leeftijd 18 jaar. De politie die de onverklaarbare dood van de jonge man onderzocht ontdekte zijn echte naam en leeftijd.

 

Lange werkdagen, weinig loon

Familieleden van Liufu zeggen dat hun zoon over de telefoon vaak klaagde over lange werkdagen en dat hij uitgeput was. Uit boekenonderzoek blijkt dat er in deze fabriek vaak wordt overgewerkt. Liufu, die moederborden voor computers testte, werkte soms 50 extra uren in de week. De meeste werknemers werken graag over, omdat ze zo hun schamele loon kunnen opkrikken. In de electronicafabriek krijgen werknemers 11 yuan per uur (1,30 euro). Een normale werkweek in China telt zes dagen van negen uur.

De fabriek verdedigt zich door te stellen dat Liufu vaak laat in internetcafé's rondhing of tot diep in de nacht spelletjes op zijn mobiele telefoon speelde. Ze hebben de familie een bedrag van 100.000 yuan 'troostgeld' geboden (12.000 euro). Maar de familie zegt dat de fabriek nalatig is geweest en eist 1,2 miljoen yuan (145.000 euro). 

 

215 miljoen kinderarbeiders

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie zijn er wereldwijd 215 miljoen kinderarbeiders, waarvan 113 miljoen in Zuidoost-Azië. Cijfers voor China zijn niet bekend.

Officieel mag in China pas iemand werken als hij 16 jaar of ouder is. Maar in de praktijk bestaat kinderarbeid wel, zeker in de landbouw waar alle handjes van het gezin nodig zijn. Maar dat er ook kinderen in fabrieken werken schokt veel Chinezen. Zij stellen vragen over de rol van de uitzendbureaus; hebben die Liufu van een vals identiteitsbewijs voorzien?

woensdag 12 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Nationale veiligheidscontrole voor industrie
Chinese ambtenaar is gefrustreerd en in de war
Vier op de tien Chinezen heeft nooit vakantie

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder