economie cultuur politiek RSS

Acht doodvonnissen in Xinjiang

Een rechtbank in Urumqi heeft acht doodstraffen opgelegd in verband met twee bloedige aanslagen in die stad eerder dit jaar. Nog eens vijf personen kregen een voorwaardelijke doodstraf opgelegd.

In totaal 17 verdachten stonden terecht voor hun betrokkenheid bij twee aanslagen in Urumqi in het voorjaar. Op 30 april bliezen twee mannen zich op bij de uitgang van het station. Daarbij kwam één treinpassagier om het leven en raakte 79 personen gewond.

Op 22 mei reden terroristen met twee terreinwagens in op de bezoekers van een markt, waarbij ook met brandbommen werd gegooid. Bij deze aanslag kwamen 43 personen om; 39 burgers en vier daders.

 

Oeigoeren

Volgens de rechtbank waren de veroordeelden onder invloed van 'extreem religieus gedachtengoed'. Acht van hen kregen de zwaarste straf opgelegd. Vijf kregen een voorwaardelijke doodstraf; die wordt in China doorgaans na twee jaar in levenslang omgezet. Vier verdachten kregen voor hun rol een celstraf van enkele jaren.

Chinese staatsmedia melden niets over de etniciteit van de veroordeelden, maar uit foto's van de rechtszaak is af te leiden dat het om Oeigoeren gaat. Ook de namen van de bij de twee aanslagen omgekomen aanvallers die eerder werden vrijgegeven, wijzen erop dat het hier om leden van de moslimminderheid in Xinjiang gaat.

 

Meer weten over het geweld in Xinjiang? Lees dan de achtergronden in een artikel dat ik in augustus over dit onderwerp schreef.

maandag 8 december 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Zeker 15 doden bij geweld in Xinjiang
Dodental aanslag bijgesteld; daders geïdentificeerd
Politie Xinjiang op zoek naar medeplichtigen aanslag

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder