economie cultuur politiek RSS

Burka-verbod in hoofdstad Xinjiang

Burka-verbod in hoofdstad Xinjiang

Het lokale parlement van Urumqi wil dragen van de burka in het openbaar gaan verbieden. Het is voor het eerst dat het dragen van religieuze kledij wordt verboden.

Woensdag hebben lokale parlementariërs een wet aangenomen die het dragen verbiedt van een burka, een kledingstuk die het gehele lichaam bedekt. Volgens lokale media moet het wetsvoorstel nog wel door provinciale autoriteiten worden goedgekeurd.

Het is al lange tijd onrustig in de westelijke provincie Xinjiang en de provinciehoofdstad Urumqi was het afgelopen jaar twee maal toneel van een terreuraanslag. De Chinese overheid houdt moslimextremisten verantwoordelijk voor het geweld.

 

Novum

Hoewel autoriteiten streng toezien op moskeeën en scholen en ook huisbezoek bij religieuze gezinnen wel voorkomt, is het voor het eerst dat er een wet wordt aangenomen die een religieuze uiting volledig verbiedt.

Wel was er in augustus een tijdelijk OV-verbod in de stad Karamay voor reizigers met baarden, hoofddoeken en burka's. Lokale autoriteiten wilden met de maatregel voorkomen dat tijdens een groot sporttoernooi een aanslag op het openbaar vervoer zou worden gepleegd.

 

Meer weten over het geweld in Xinjiang? Lees dan het achtergrondartikel dat ik hierover eerder schreef.

vrijdag 12 december 2014



Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder