economie cultuur politiek RSS

Iedere minuut zes nieuwe kankergevallen

Ieder jaar krijgen 3,12 miljoen Chinezen te horen dat ze kanker hebben. Ongeveer 2 miljoen daarvan sterven als gevolg van hun ziekte, blijkt uit een onderzoek van medisch specialisten.

Long-, maag-, darm- en slokdarmkanker zijn de meest voorkomende aandoeningen, waarbij longkanker de meeste doden eist. Artsen constateren een toename van het aantal kankerpatiënten als gevolg van vergrijzing, maar ook door veranderende leefpatronen. Roken is een belangrijke oorzaak van longkanker.

Chen Wanqing, adjunct-directeur van het Nationale Kankerinstituut, zegt in Shanghai Daily dat nog eens  20 procent van alle doden te wijten is aan ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging.

 

Milieu 

Volgens de onderzoekers is milieuverontreiniging, zoals luchtvervuiling, waarschijnlijk ook een reden waarom het aantal gevallen van kanker stijgt. Maar daar is in China nog geen onderzoek naar gedaan.

De onderzoekers verwachten dat het aantal patiënten waarbij kanker wordt vastgesteld in 2020 zal zijn gestegen tot 4 miljoen per jaar. Die toename wordt toegeschreven aan toenemend overgewicht en alcoholgebruik.

 

Kankerdorpen

Het verband tussen milieuvervuiling en kanker mag dan niet wetenschappelijk onderzocht zijn, in februari heeft het Chinese ministerie van Milieu heeft voor het eerst het bestaan van de zogenoemde kankerdorpen erkend. Milieuactivisten in China zeggen al jaren dat het aantal gevallen van kanker in sommige dorpen in de buurt van fabrieken en vervuild water explosief is gestegen. Zulke beschuldigingen wezen de autoriteiten altijd van de hand, maar nu gaf China toe dat giftige stoffen op lange termijn risico's opleveren voor de volksgezondheid. ''Er zijn zelfs enkele ernstige gevallen van gezondheids- en sociale problemen zoals het ontstaan van kankerdorpen in afzonderlijke regio's'', staat in het rapport.

Daarin staat ook dat de fabrieken gevaarlijke stoffen gebruiken die in de meeste landen verboden zijn.

donderdag 13 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Het is officieel: water China is vervuild
China krijgt haast met bestrijding luchtvervuiling
'Chinese steden ongeschikt om in te wonen'

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder