economie cultuur politiek RSS

China zet duizend 'naakte ambtenaren' uit hun functie

De communistische partij van China heeft 3.200 ambtenaren gevonden waarvan het gezin in het buitenland leeft. Duizend ambtenaren die weigeren hun gezinsleden naar China terug te halen, zijn naar een andere, lagere functie overgeplaatst.

Sinds februari is de partij op zoek naar functionarissen waarvan de vrouw en/of kinderen in het buitenland leven. Ze worden 'naakte ambtsdragers' genoemd, omdat veel van hun bezittingen ook naar het buitenland zijn verplaatst en ze in eigen land alleen over het hoogstnoodzakelijke beschikken.

Bij een onderzoek is van 3.200 ambtenaren vastgesteld dat hun naaste familie niet in China woont. Naakte ambtsdragers die een vertrouwensfunctie vervullen bij het leger, buitenlandse zaken of binnenlandse veiligheid is te verstaan gegeven dat ze hun familie naar China moeten terughalen. Ongeveer duizend amtenaren die dat weigerden, hebben een lagere functie gekregen. Dat maakte de partij maandag bekend. In juni heeft de provincie Guangdong al 866 naakte ambtsdragers overgeplaatst of ontslagen.

 

Corruptie of carrièrekansen

Buitenlands verblijf van het gezin wordt door de partijtop als een risicofactor gezien. Door corruptie verkregen geld wordt vaak naar buitenland verplaatst, buiten het bereik van Chinese autoriteiten. Als de grond de corrupte functionaris te heet onder de voeten wordt, kan hij onverwijld de benen nemen, omdat zijn gezin al in het buitenland verblijft. Volgens de partij zijn in 80 procent van de ontdekte corruptie- en verduisteringszaken naakte ambtsdragers betrokken.

Maar dit is slechts een deel van het verhaal: veel Chinezen die het zich veroorloven kunnen, laten hun kinderen in het buitenland studeren. Daar zijn opleidingen beter en bovendien zijn hun carrièrekansen groter als ze over buitenlandse ervaring beschikken. Ook kinderen van Chinese leiders hebben in het buitenland gestudeerd, zoals de dochter van president Xi Jinping: Xi Mingze. Onduidelijk is of zij haar studie aan Harvard inmiddels heeft afgerond.

 

Gevallen kameraden

Ondertussen is staatsomroep CCTV begonnen met het uitzenden van een vierdelige documentaireserie over corruptie. In de serie worden een dertigtal corruptiezaken vertoond, zowel grotere als kleinere zaken.

De serie moet het publiek laten zien hoe de anti-corruptiecampagne succes boekt en hoe verdorven de gevallen kameraden zijn. In de serie is onder meer Wang Qingliang te zien, een voormalige partijsecretaris in Guangzhou, die een iPad kreeg van een Chinese luchtvaartmaatschappij, waarmee hij zelf de stewardessen kon selecteren voor de vluchten die voor hem waren geboekt. 

dinsdag 16 december 2014

Gerelateerde personen:

Xi Jinping

Gerelateerde onderwerpen:

Partij royeert leden wegens drugsgebruik
Provincie pakt naakte ambtsdragers aan
Vossenjacht levert opnieuw 100 aanhoudingen op

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder