economie cultuur politiek RSS

Extra geld voor Chinese investeringen in buitenland

De Chinese overheid gaat geld vrijmaken voor bedrijven die willen investeren of exporteren naar het buitenland. Het gaat vooral om kredietfaciliteiten.

Op de valreep van het kalenderjaar heeft het Chinese kabinet woensdag besloten tot een economische stimuleringsmaatregel. Er komen extra kredietfaciliteiten voor Chinese bedrijven die investeren in het buitenland, daar gevestigd zijn of op het punt staan internationaal actief te worden.

Volgens een verklaring van het kabinet is de maatregel vooral bedoeld om sectoren met overcapaciteit te ondersteunen en werkgelegenheid bij exportbedrijven te garanderen. "Deze stap zal de concurrentiepositie van Chinese producten verbeteren [...] en de buitenlandse handel structureel stimuleren", aldus persbureau Xinhua.

 

Marktwerking

De Chinese economie zal dit jaar naar verwachting voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in 2009 zijn groeidoelstellingen niet halen. De overheid is tot nu toe terughoudend met stimuleringsmaatregelen en probeert vooral de markt zijn werk te laten doen, bijvoorbeeld door beperkingen voor de instroom van buitenlands kapitaal te versoepelen.

Vanwege zijn fenomenale handelsoverschot heeft China een enorme hoeveel geld beschikbaar. Dat wordt in toenemende mate in het buitenland geïnvesteerd.

donderdag 25 december 2014


Gerelateerde onderwerpen:

Minder regels voor buitenlandse banken in China
China belooft miljarden voor Oost- en Centraal-Europa
China wil meer buitenlandse investeringen

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder