economie cultuur politiek RSS

'Chinese journalist vastgezet na boek over Tiananmen'

De kritische journalist Du Min is al sinds 31 mei door de Chinese veiligheidsdiensten gevangen gezet. Dat zegt zijn zuster tegen de BBC.

Du heeft onlangs een documentaire gemaakt over Chinese werkkampen en een boek geschreven over de gebeurtenissen in juni 1989 op het Tiananmenplein in Beijing. Vrienden hebben hem voor het laatst gezien op 31 mei. Volgens zijn zus heeft de politie bevestigd dat hij wordt vastgehouden: "Ze zeiden dat als ik meer wilde weten over de situatie van mijn broer, ik moest bellen met het politiebureau van het Fengtai-district."

Vrienden zeggen tegen de BBC dat Du's woning is doorzocht en dat al zijn boeken en alle documentatie over werkkampen en het neerslaan van de demonstraties op het Tiananmenplein zijn meegenomen.

 

Docu en boek

Du maakte een documentaire over de deplorabele omstandigheden in het werkkamp Mansanjia. Voormalig gedetineerden zeggen daarin dat gevangenen daar worden gemarteld met behulp van electrische schokken. Zijn boek Tiananmen Slachting is in Hong Kong verschenen.

De Chinese overheid heeft aangekondigd dat het een aantal werkkampen wil gaan sluiten. Mao Zedong voerde in 1957 het laojiao-systeem in, dat het mogelijk maakte dat de lokale politie burgers zonder tussenkomst van een rechter naar kampen stuurt om te worden heropgevoed. Mao had de werkkampen bedoeld om kleine criminelen en hoeren op het rechte pad te krijgen. Maar lokale autoriteiten gebruikten de kampen in toenemende mate om lastige burgers de mond te snoeren, zoals kritische bloggers of lokale activisten die opkomen tegen corruptie of slecht bestuur.

 

Open zenuw

De gebeurtenissen op het Tiananmenplein zijn nog altijd een open zenuw voor Chinese autoriteiten. Het onderwerp is taboe en er in China over publiceren kan iemand in grote problemen brengen. Het zal dan ook geen toeval zijn dat Du vlak voor 4 juni werd gearresteerd.

UPDATE - CNN meldt zaterdag dat het documenten heeft ingezien die de politie in het appartement van Du heeft achtergelaten. Daarin zou staan dat hij wordt verdacht van ordeverstoring.

vrijdag 14 juni 2013

Gerelateerde personen:

Wang Cheng

Gerelateerde onderwerpen:

Tiananmen Moeders zien geen vooruitgang onder Xi
Burgers woedend over politieoptreden in misbruikzaak
China steunt online klokkenluiden (maar sluit critici af)

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder