economie cultuur politiek RSS

Kabinet wil 30 procent minder luchtvervuiling

"Stevige maatregelen voor een stevige taak." Het Chinese kabinet heeft een plan gepresenteerd dat de uitstoot van fijnstof in vier jaar tijd met bijna een derde moet terugdringen.

Een rijtje van tien maatregelen, meer is het niet. Maar als ze werken moet het milieuprobleem dat China's burgers soms letterlijk bij de keel grijpt met 30 procent zijn verbeterd in 2017. Luchtvervuiling is het gevolg van een langdurige accumulatie, zegt het kabinet, de aanpak ervan is gecompliceerd en vraagt een lange adem.

Belangrijkste maatregel is de aanpak van zes grootvervuilers: stadsverwarming, staalproductie, cementfabrieken, petrochemie, chemie en verwerkers van non-ferro metalen moeten aan nieuwe eisen gaan voldoen. Samen zijn zij goed voor 70 procent van de uitstoot van fijnstof en roet door de industrie. Vaak wordt hier met kolen gestookt; zij moeten overschakelen op gas.

 

Naming and shaming

Ook wil het kabinet investeringen in het terugdringen van fijnstofuitstoot stimuleren met goedkope kredieten. Andersom moeten potentieel vervuilende projecten worden uitgesloten van subsidies en gunstige leningen.

Er komen heffingen op excessieve uitstoot en zware straffen op overtreding van milieuregels. Lokale overheden krijgen meer bevoegdheden om bij hevige smog noodmatregelen te nemen om het verkeer te beperken of fabrieken stil te leggen. Verder moeten fijnstofwaarden in de lucht openbaar worden. Ook vervuilende fabrieken moeten uitstootgegevens verplicht bekend maken.

 

Geen aandacht voor broeikasgassen

Het kabinetsstuk is een uitwerking van het plan dat het ministerie van Milieu eind mei al presenteerde. Opvallend is dat het plan zich eigenlijk alleen tot fijnstof beperkt. Fijnstof brengt directe gezondheidsrisico's met zich mee en de effecten ervan -smog- zijn direct zichtbaar en merkbaar. Verschillende Chinese steden zuchtten begin dit jaar onder de smog. De hoeveelheid fijjnstof in de lucht van Beijing piekte in januari tot 180 gram per kubieke meter; 30 procent hoger dan het vorige record.

Over de uitstoot van andere verontreinigende stoffen die bijvoorbeeld van invloed zijn op het broeikaseffect, laat het plan zich niet uit. Ook de energiesector wordt niet genoemd.

zaterdag 15 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

China gaat grondvervuiling onderzoeken
Het is officieel: water China is vervuild
Guiyu: de vuilnisplaats van de wereld

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder