economie cultuur politiek RSS

China arresteert tien Turkse mensensmokkelaars

De politie in Shanghai heeft tien Turken gearresteerd die vervalste paspoorten zouden aanbieden. De passen waren bedoeld voor Oeigoeren die China illegaal wilden verlaten, mogelijk om zich in het buitenland bij terroristische groepen aan te sluiten.

De arrestaties zouden al in november hebben plaatsgevonden, maar worden woensdag door Global Times voor het eerst gemeld. Het gaat om tien personen met de Turkse nationaliteit, die vervalste Turkse reispapieren aanboden.

Volgens de krant waren de valse paspoorten bestemd voor elf Oeigoeren die ermee naar het buitenland wilden reizen. Zij zouden ieder 60.000 yuan (7.200 euro) aan de Turken hebben betaald. Ook deze elf zijn door de politie aangehouden.

 

Jihadstrijders

Volgens Global Times zijn de elf een groep moslimextremisten uit Xinjiang op weg naar Syrië, Afghanistan of Pakistan. De krant bestempelt hen als terroristen, omdat bij hen jihadistische propaganda zou zijn aangetroffen. China vreest dat getrainde moslimextremisten te zijner tijd naar Xinjiang terugkeren om daar aanslagen te plegen.

Noch de Turkse, noch de Chinese autoriteiten hebben zich formeel over de arrestatie uitgelaten. Wel noemde het Chinese ministerie van buitenlandse zaken het artikel in Global Times 'behoorlijk accuraat'. Turkije verklaarde zich vorig jaar bereid Oeigoeren op te nemen die zijn gearresteerd nadat ze illegaal Thailand binnen waren gekomen. Ankara riep de Thaise regering op de groep niet naar China terug te sturen. China reageerde daar woedend op.

 

Turkssprekende minderheid

Oeigoeren zijn een etnische minderheid die oorspronkelijk uit de meest westelijke Chinese regio Xinjiang komen. Ze behoren tot de Turkse volkeren en spreken ook Turks. Er worden vaker vervalste Turkse documenten aangetroffen bij Oeigoeren die China illegaal proberen te verlaten.

 

Meer weten over de onrust in Xinjiang en de positie van de Oeigoeren? Lees dan het achtergrondartikel dat ik hier eerder over schreef.

woensdag 14 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Zes personen gedood door politie in Xinjiang
Burka-verbod in hoofdstad Xinjiang
Acht doodvonnissen in Xinjiang

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder