economie cultuur politiek RSS

Topman staatsveiligheid beschuldigd van corruptie

Tegen Ma Jian, vice-minister van staatsveiligheid, is een onderzoek ingesteld wegens ernstige overtredingen van partijregels en de wet. Ma zou binnen de Chinese veiligheidsdienst verantwoordelijk zijn geweest voor contra-spionage. UPDATE

Geruchten over de detentie van Ma Jian deden al een paar dagen de ronde. Met een éénregelige verklaring van de discilpinaire commissie van de communistische partij op vrijdag is het officieel: Ma is het onderwerp van een officieel onderzoek.

Meestal betekent dat: corruptie. En altijd betekent het: als een onderzoek publiek wordt gemaakt is er al voldoende bewijs om later tot een veroordeling te komen.

 

Contra-spionage

Ma heeft de ambtelijke rang van vice-minister, maar is in feite een van de hoogste bestuursambtenaren binnen de machtige Chinese veiligheidsdienst. Zoals bij zoveel mensen in de spionagewereld, is er weinig bekend over Ma. Volgens de South China Morning Post werkt hij al dertig jaar bij de inlichtingendienst.

In 2006 werd hij verantwoordelijk voor de contra-spionagedienst, die diplomaten en correspondenten in de gaten houdt, maar ook de werving van Chinese burgers als spion moet tegengaan. Bronnen bevestigen Reuters dat Ma inderdaad de baas is van Bureau nummer 8 en dat hij vorige week in zijn kantoor is aangehouden.

 

Budget

De Chinese staatsveiligheidsdienst is enorm groot en er gaat veel geld in om. Veel van dat geld is bestemd voor personeelskosten, maar er wordt ook veel aan ict uitgegeven.

Volgens SCMP moeten we in die hoek de vermeende omkoping zoeken.

 

Geheime tijger

De anti-corruptiecampagne van president Xi Jinping heeft al verschillende tijgers ten val gebracht. Met een topman van de staatsveiligheidsdienst laat Xi zien dat de disciplinaire partijcommissie zelfs boven het machtige veiligheidsapparaat gaat. De aanhouding van Ma in zijn kantoor is daarbij een krachtig signaal.

Mogelijk heeft de zaak-Ma vertakkingen naar twee andere grote corruptie-onderzoeken: die van Zhou Yongkang en Ling Juhua. Zhou was tot 2012 verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid in China. Ling was tot 2012 de rechterhand van toenmalig president Hu Jintao.

UPDATE - Ma is eind december 2018 door een rechtbank in Dalian tot een levenslange celstraf veroordeeld. De rechters lieten zwaar meewegen dat hij zijn positie had misbruikt om zeer grote sommen steekpenningen op te strijken (meer dan honderd miljoen yuan, 14 miljoen euro) en op basis van voorkennis in aandelen te handelen. Uit de verklaring van de rechtbank valt op te maken dat de rechtszaak tegen Ma nog een interessante vertakking heeft. Hij zou samen hebben gespannen met vastgoedgigant Guo Wengui. Die woont tegenwoordig in New York en openbaart daar regelmatig beschuldigingen over machtsmisbruik en corruptie van communistische leiders. China vraagt al enige tijd om zijn uitlevering.

vrijdag 16 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Corruptieonderzoek naar vertrouweling ex-president
Vijf vragen over het onderzoek naar Zhou Yongkang
China houdt opnieuw burgerspion aan

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder