economie cultuur politiek RSS

China stimuleert vraag naar zonnestroom

In een poging de Chinese fabrikanten van zonnepanelen te helpen, komt de overheid in Beijing met een pakket stimuleringsmaatregelen. De nieuwe regels volgen op handelsbarrières die de VS en de EU hebben opgeworpen voor goedkope Chinese zonnepanelen.

Als de vraag in het buitenland te klein is, dan stimuleren we maar de binnenlandse afname. Chinese energiemaatschappijen krijgen de opdracht om alle beschikbare zonne-energie te kopen en daaraan voorrang te geven boven andere vormen van energieopwekking. Bovendien moeten de netbeheerders zorgen dat nieuwe zonnestroomprojecten snel op het electriciteitsnetwerk worden aangesloten.

Het fonds voor duurzame energie wordt vergroot, zodat nieuwe projecten voor de opwekking van zonne-energie versneld worden aangelegd. Staatsbanken worden aangemoedigd om makkelijker leningen te verstrekken.

 

Voor niets gaat de zon op

De maatregelen volgen op een ontluikend handelsconflict met zowel de VS als de EU. Beide handelsblokken werden geconfronteerd met spotgoedkope zonnepanelen uit China. Fijn voor de eindgebruiker, maar rampzalig voor de fabrikanten in Europa en Amerika.

Vanwege overcapaciteit -of gebrek aan vraag, zoals de Chinezen liever zeggen- hadden Chinese fabrikanten geen andere keus dan de prijs te laten dalen. Prijsdumping, constateerden eerst de VS en later de EU, zeker omdat de producenten profiteerden van stimuleringsmaatregelen vanuit Beijing. De VS reageerde met een importheffing van 250 procent. De EU deze maand met een heffing van 11,8 procent voor de eerste twee maanden, te verhogen tot 47,6  procent als China niet binnen twee maanden zijn prijzen aanpast.

 

En nu: heffing op Europese polysiliconen

Overigens verwachten analisten dat China binnenkort een anti-dumpingheffing instelt op polysilicon, het belangrijkste halffabrikaat voor zonnepanelen. De markt voor polysiliconen is het dianegatief van het probleem met zonnepanelen.

Om een zo hoog mogelijke opbrengst van een zonnepaneel te genereren, is de best mogelijke kwaliteit polysiliconen nodig. China heeft (nog) niet de techniek om die zelf te maken en koopt die in de VS, de EU en Zuid-Korea. Omdat fabrikanten hun capaciteit hebben afgestemd op de verwachte vraag van hun afnemers in China, is er nu sprake van overcapaciteit. Daardoor dalen de prijzen.

 

Wat schiet iemand dáár nou mee op?

China zou nu een importheffing overwegen op grond van anti-dumping handelsregels. Dat zou betekenen dat het voor Chinese fabrikanten onaantrekkelijker wordt om hoogrendement zonnepanelen te maken. Ze zullen zich weer richten op een minder kwalitatief product voor een lage prijs, terwijl fabrikanten in Europa en de VS weer een betere positie krijgen in het topsegment van de markt van fotovoltaïsche panelen.

Het zal bovendien leiden tot failissementen en banenverlies bij polysiliconenfabrikanten in de EU en de VS (én Zuid-Korea, geen partij in het handelsconflict).

zondag 16 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

EU-heffing kost zonnepanelenmakers 42 miljard
Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn
China vreest protectionisme Europa

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder