economie cultuur politiek RSS

Ziekenhuispersoneel staakt na aanval op dokter

De medische staf van een ziekenhuis in de provincie Henan heeft het werk neergelegd omdat het veilige werkomstandigheden eist. Zaterdag kwamen zowel de dokter als een patiënt op bizarre wijze om het leven bij een uit de hand gelopen ruzie.

Het personeel van het ziekenhuis in Luanchuan is dit weekeinde in staking gegaan, nadat een van hun collega's door een boze patiënt is gedood. Volgens ziekenhuismedewerkers is er sprake van toenemend wantrouwen tussen artsen en patiënten.

Zaterdag zochten twee dronken mannen medische hulp in het hospitaal, omdat ze gewond waren aan hun voeten. Om onduidelijke reden kregen de mannen ruzie met de dienstdoende arts. Bij de worstelpartij is een liftdeur geopend en vielen de arts en zijn aanvaller in de liftschacht. De politie onderzoekt waarom de deuren van de lift konden openen.

 

Steeds meer geweld tegen dokter

Geweld in ziekenhuizen en klinieken is in China geen uitzondering. Eerder deze maand werd een zwangere verpleegster zo zwaar mishandeld door drie mannen, dat ze een miskraam kreeg. Volgens de centrale overheid waren er vorig jaar 115.000 meldingen van geweld tegenover medisch personeel; een toename van 8,7 procent ten opzichte van 2013.

Chinese artsen hebben vaak weinig tijd voor hun patiënten en ook op hun communicatieve vaardigheden valt weleens wat aan te merken. Andersom zijn patiënten steeds mondiger en hebben hooggespannen, zo niet onrealistische verwachtingen van medische hulp. In oktober demonstreerden medici in Wenling voor meer veiligheidsmaatregelen, nadat een chirurg door een ontevreden patiënt was doodgestoken (foto).

 

Meer lezen over de gespannen relatie tussen medisch personeel en patiënten? Lees dan het achtergrondenartikel dat ik eerder voor China2025 schreef.

maandag 26 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Patiƫnten mogen dokter geen smeergeld meer betalen
Medici de straat op voor betere veiligheid
Helmen, steekvest en knuppel voor medisch personeel

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder