economie cultuur politiek RSS

Tencent meest waardevolle Chinese merk

Internetgiganten als Tencent, Alibaba en Baidu rukken op in de lijst met 100 meest waardevolle Chinese merken. Het overzicht wordt dit jaar voor het eerst niet gedomineerd door staatsbedrijven.

Boekhoudkundige gegevens zeggen veel over een bedrijf, maar de mening van klanten misschien nog wel meer. Dat is dan ook precies wat communicatiebedrijf WPP en marktonderzoeksbureau Millward Brown laten zien met hun jaarlijkse BrandZ-onderzoek. Zij combineren harde cijfers over omzet en winst met de mening van bestaande en potentiële klanten. 

Volgens deze lijst is Tencent het Chinese bedrijf dat de grootste economische waarde vertegenwoordigt. Op een tweede plaats staat Alibaba; een bedrijf dat voorheen niet in de top-100 Chinese merken voorkwam. China's internetbedrijven zijn met een opmars bezig: zoekmachine Baidu staat op een vijfde plek.

 

Groeipotentieel

De lijst van 2015 laat een belangrijke wijziging zien ten opzichte van voorgaande jaren: de staatsbedrijven verliezen terrein aan de private sector. De gezamenlijke waarde van merken van private bedrijven bedraagt 47 procent van de waarde van de 100 grootste Chinese merken; in 2014 was dat nog 29 procent. De private sector groeit dus sneller en heeft momenteel meer potentie dan de publieke sector die tot nu toe de Chinese economie domineert.

En er is nog iets opvallends: van de 100 meest waardevolle Chinese merken halen er maar twee meer dan de helft van hun omzet uit het buitenland: Lenovo en ZTE. Dat zegt natuurlijk iets over de fenomenale omvang van de thuismarkt, maar ook iets over het groeipotentieel van Chinese merken als zij hun vleugels in het buitenland uitslaan.

 

Top-10 meest waardevolle Chinese merken

1 (3) Tencent

2 (-) Alibaba

3 (1) China Mobile

4 (2) ICBC

5 (5) Baidu

6 (4) China Construction Bank

7 (9) Sinopec

8 (6) Agricultural Bank of China

9 (8) PetroChina

10 (7) Bank of China

 

De top-100 meest waardevolle Chinese merken is onderdeel van het wereldwijde BrandZ-onderzoek onder bedrijven en twee miljoen consumenten in 30 landen. Hoe Chinese merken zich verhouden tot die in andere landen horen we in mei.

Meer over de resulaten op de site van Millward Brown.

dinsdag 27 januari 2015


Gerelateerde onderwerpen:

Dozijn Chinese bedrijven in Top-100 Wereldmerken
Chinese banken grootste bedrijven ter wereld
Suning is China's grootste private onderneming

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder