economie cultuur politiek RSS

Studentenruzie leidt tot diplomatieke rel

Een burenruzie in de Bordeauxstreek waarbij drie jonge mannen zes Chinese studenten mishandelden, leidt tot diplomatieke spanning. Ministers van Frankrijk en China bemoeien zich met de zaak.

Zes studenten die rake klappen krijgen na een drinkgelag van de buren. Het zal wel vaker voorkomen, maar in deze zaak draait het om meer dan teveel geconsumeerde wijn. Want de studenten komen uit China, het incident heeft plaats middenin de belangrijkste wijnstreek van Frankrijk en de gebeurtenissen volgen vlak na de aankondiging van Chinese autoriteiten dat het de wijnimport uit de EU gaat onderzoeken op overtreding van antidumpregels. Bovendien zou de jonge vrouw die als gevolg van de matpartij in het hospitaal belandde de dochter zijn van een burgemeester van een grote Chinese stad.

Tot overmaat van ramp opende dit weekend de internationale wijnbeurs Vinexpo, waar tientallen Chinese importeurs voor zaken komen. China is de vijfde wijnmarkt ter wereld en de helft van alle geïmporteerde wijn komt uit Frankrijk.

 

'Xenofoob'

Vandaar dat de Franse minister van buitenlandse zaken zich haastte om dit weekend de 'xenofobe aanval' te veroordelen. Landbouwminister Stéphane Le Foll verzekerde bij de opening van de Vinexpo dat het recht zijn loop zou hebben. Ook hij noemde de aanval xenofoob, hoewel er geen aanwijzingen zijn dat het geweld zich specifiek tegen Chinezen had gericht of dat dreigende importheffingen een rol spelen. Franse kranten en Chinese staatsmedia melden alleen dat het een uit de hand gelopen burenruzie is.

China op zijn beurt stuurt ambassadepersoneel naar Girondes om de studenten bij te staan, toe te zien op een snelle afhandeling door de autoriteiten en de steun uit te spreken namens de minister van onderwijs Yuan Guiren.

De Franse politie heeft twee verdachten gearresteerd, beide twintigers uit Hostens, vijftig kilometer onder Bordeaux.

maandag 17 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Zure druiven: onderzoek naar Europese wijn

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder