economie cultuur politiek RSS

Chinese universiteiten zoeken buitenlandse groei

Xiamen University gaat een campus voor 10.000 studenten bouwen in Kuala Lumpur, Maleisië. Als het aan de Chinese regering ligt ontwikkelen meer universiteiten plannen om te groeien in het buitenland.

Chinese universiteiten hebben de afgelopen decennia een enorme groei meegemaakt, omdat een universitaire opleiding voor steeds meer jongeren binnen handbereik kwam. Maar de aantallen jongvolwassenen die het gaokao, het toelatingsexamen, doen nemen af en Chinezen die het zich kunnen veroorloven gaan in het buitenland studeren. Nederlandse universiteiten zouden onder zulke omstandigheden bezuinigen, maar Chinese universiteiten komen juist met ambiteuze groeiplannen.

In 2015 moet in Kuala Lumpur een campus van Xiamen University van 60 hectare verrijzen, die op termijn onderdak moet bieden aan 10.000 Maleisische studenten. Met de investering is 1,26 miljard yuan (145 miljoen euro) gemoeid. Opleidingen die worden aangeboden zijn Chinese taal en cultuur, Chinese medicijnen, economie, informatica en electrokunde.

 

Soft power

Maar Xiamen is niet de enige universiteit met buitenlandse ambities. Ook Zhejiang Universiteit heeft plannen om een campus te bouwen in Londen. Waarschijnlijk denken meer Chinese universiteiten na over buitenlandse avonturen; de Chinese overheid stimuleert die plannen, omdat het handel bevordert en het begrip van en kennis over China in de wereld doet toenemen.

De afgelopen jaren schoten universitaire uitwisselingsprogramma's met China als paddestoelen uit de grond. Volgens het Chinese ministerie van onderwijs zijn er inmiddels meer dan 1.500. Drie Amerikaanse universiteiten openden een Chinese dependance: Shanghai New York University, Wenzhou Kean University en Kunshan Duke University.

 

Go east, young men

Uit cijfers van het ministerie blijkt dat ongeveer 400.000 Chinese studenten in het buitenland studeren. Andersom studeren ongeveer 290.000 buitenlanders in China. In 2001 waren dat er nog maar 60.000. Veel studenten komen uit de regio: Zuid-Korea (62.000), Japan (18.000), Rusland (13.000) Indonesië (11.000) en India (9.000). Maar ook studenten uit Westerse landen weten Chinese universiteiten te vinden; uit de VS 23.000 en uit de EU 50.000 (voornamelijk Fransen en Duitsers). 

China's autoriteiten stimuleren de komst van buitenlandse studenten: er zijn 50.000 beurzen beschikbaar en 34 universiteiten bieden opleidingen in het Engels aan. China verwacht in 2020 ieder jaar 500.000 buitenlandse studenten te ontvangen.

maandag 17 juni 2013


Gerelateerde onderwerpen:

Negen miljoen scholieren doen vandaag examen
China heeft last van braindrain

Over Blogaap

China-deskundige Fred Sengers publiceert op Blogaap.nl over het nieuws en de belangrijkste ontwikkelingen uit en over China op politiek, economisch en cultureel gebied. 

Hij publiceert en spreekt over China in de media, geeft gastcolleges op hogescholen en universiteiten en is tevens dagvoorzitter en spreker op congressen en seminars. Staat desgevraagd weleens organisaties die met China hebben te maken met raad en daad bij.

Lees verder